Net als Spanje

Duitsers bestempelen Nederland als hoogrisicogebied: niet-gevaccineerde reizigers in quarantaine

23 juli 2021 16:19
Een poster in een bushokje in Berlijn met de tekst 'Ik wil mijn verjaardag weer vieren, daarom houd ik nu afstand'. Beeld © AFP

Nederlanders die naar Duitsland willen reizen moeten vanaf dinsdag rekening houden met strengere maatregelen. De oosterburen maken zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in ons land.

Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied, waaronder straks dus Nederland, in quarantaine. Ze moeten volgens het beleid meteen na aankomst naar hun verblijfplaats gaan. Daar moeten ze zich tien dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben.

Wel kan de quarantaineperiode met een nieuwe coronatest na vijf dagen worden beëindigd. Naast Nederland zijn ook Spanje en Georgië tot hoogrisicogebied verklaard door de Duitsers.

Aanmeldplicht

Reizigers moeten vanaf dinsdag al voor ze de grens oversteken beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie-, of herstelbewijs. Dergelijke gegevens moeten via een formulier op internet worden doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Niet voor iedereen geldt die aanmeldplicht. Het gaat volgens een overzicht van de Duitse overheid onder meer om mensen die zonder te stoppen door een risicogebied zijn gereden en reizigers die op doorreis zijn naar een bestemming buiten Duitsland.

Nederland was door Duitsland eerder al bestempeld als 'risicogebied'. Daarom gold er al een quarantaineplicht voor mensen die niet konden aantonen dat ze waren gevaccineerd, negatief getest of recent hersteld van Covid-19.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore