'Ik was zó voorzichtig'

Skateboardster Candy testte positief in Tokio: 'Heb de ogen uit m'n kop gejankt'

22 juli 2021 05:54 Aangepast: 22 juli 2021 06:17
Candy op haar hotelkamer. Beeld © Eigen foto

"M'n wereld stortte echt in. Ik moet nog steeds ieder half uur even huilen." Dat zegt Candy Jacobs, skateboardster van beroep. Ze testte gisteren positief op corona, moest direct het olympisch dorp verlaten en moet nu 10 dagen in quarantaine in een hotel in Tokio. Haar spullen werden door anderen gepakt. "Ik ben juist zo, zó voorzichtig geweest."

Het ging razendsnel, vertelt Candy aan RTL Nieuws. Haar trainer kwam de kamer binnen en nog voor hij iets kon zeggen, had Candy al op de speekseltest gewezen op haar nachtkastje. "Neem maar mee, dit is de test voor vandaag." Maar hij nam niets mee. "Candy", zei hij op serieuze toon. "En toen wist ik het eigenlijk al. Foute boel."

'Het hotel heet 'Have a nice day', echt vreselijk'

Ze moest direct mee naar de kliniek in het olympisch dorp en moest een pcr-test doen. "Dan mag je dus niemand meer zien, komen er vier van die mannen in marsmanpakjes een test bij je doen en zit je drie uur in een hok te wachten. Je zit daar echt gek te worden. Ik heb wel meteen mijn ouders gebeld, want ik dacht: dit ga ik niet alleen doen."

Candy en Keet Oldenbeuving tijdens de het sportgala van 2019. Candy en Keet Oldenbeuving tijdens de het sportgala van 2019.

De hoop dat het om een vergissing ging, bleek ongegrond. Weer positief. "En dan komt een coronaproof taxi voorrijden. Mag je niemand meer zien en word je naar een quarantainehotel gereden. Het hotel heet ook iets van 'Have a Nice Day', echt vreselijk."

Haar tas werd gepakt door teamgenoten, die er nog snel wat stroopwafels, dropjes en andere Nederlandse lekkernijen in stopten. "Is het hier toch nog een beetje Nederland."

'Blij dat dit niet hun overkomt'

Ze heeft inmiddels met haar teamgenoten gebeld. Teamgenoten die bijna als familie voelen, zegt ze. "Ik heb echt de ogen uit m'n kop gejankt, en zij huilden ook mee. Ik voel me ook zo verantwoordelijk voor het team. Keet (Oldenbeuving, red.) en Roos (Zwetsloot, red.) zijn 16 en 20, en in mijn ogen nog echt guppies. Ik ben wel echt blij dat dit mij overkomt en niet hun. Want dit is echt bikkelen zeg."

Ze kan nog niet goed begrijpen dat ze corona heeft opgelopen. "Ik heb er echt alles aan gedaan de afgelopen anderhalf jaar om niet besmet te raken. Gevaccineerd, afstand houden, mondkapjes, altijd ontsmetten, van alles." 

De afgelopen jaren werkte Candy, Keet en Roos samen als beesten om zo goed mogelijk voor de dag te komen in Tokio. "Ik had ook een zware periode achter de rug. Mijn ouders zijn allebei ziek geweest, ik heb veel blessures gehad, maar was nu echt fitter dan ooit. Dit was echt mijn en ons moment."

Op haar hotelkamer heeft ze nu alle tijd om te bedenken waar het mis is gegaan. "Heb ik ten minste iets te doen", lacht ze als een boer met kiespijn. "Het kan eigenlijk alleen maar op het vliegveld of in het vliegtuig zijn gebeurd. Maar daar was ik nóg voorzichtiger."

'Neem die fucking plak mee naar huis'

Tegen het team heeft ze gezegd dat ze vandaag nog mogen balen, maar dat daarna de knop om moet. "All eyes on the prize, neem die fucking plak mee naar huis", heb ik ze gezegd. "Dat is het minste wat ze nu kunnen doen, haha."

Zo dacht haar collega-skateboarder Roos Zwetsloot er ook over, zegt Candy. "Roos zei, als ik 'm pak, dan is hij voor jou. Nou, dat is supermooi natuurlijk. Let's go dan!"

En deze enorme tegenslag heeft misschien nog wel een klein voordeeltje voor de Nederlandse ploeg ook. "Ik twijfelde voor de Spelen nog of ik door zou gaan tot en met Parijs 2024. Maar dat weet ik nu wel. Daar ga ik zeker voor."

Bekijk ook: De grootste voor- en tegenstander van de Spelen in Japan

Japanners twijfelen, maar de Spelen komen er toch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore