Ongelijke strijd

10 goals! Voetbalvrouwen beginnen Spelen met enorme zege op Zambia

21 juli 2021 14:55 Aangepast: 21 juli 2021 14:59
Vivianne Miedema maakt de 3-0 tegen Zambia. Beeld © ANP

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn het olympisch toernooi begonnen met een gigantische overwinning. Zambia bleek geen partij en ging met 10-3 ten onder. Vooral Vivianne Miedema schoot met scherp: de spits maakte 4 goals. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar na een uur werd ze al gewisseld.

Er was vooraf weinig bekend van de Zambiaanse ploeg, en vrij snel werd duidelijk waarom. Het leek wel alsof Zambia wilde dat Nederland veel zou scoren, zo veel ruimte kreeg Oranje om lekker aan te vallen. 

6-1 bij rust

De Zambiaanse keepster Nali maakte het wel heel bont. Na een kleine tien minuten wilde ze de bal wegkoppen, maar dat mislukte. Miedema tikte eenvoudig de 1-0 binnen. Ook bij de 2-0 tastte Nali mis, waardoor Lieke Martens eenvoudig raak kon schieten. Voor de rust scoorde Miedema nog twee keer, Martens krulde de bal van net buiten de zestien meter nog een keer tegen het net en ook Shanice van de Sanden tikte raak na een voorzet van Jill Roord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spitse mist de Spelen: 'Voor 't eerst dat we meedoen, daar wil je bij zijn'

Ook Zambia scoorde, maar had daar ook de hulp van de Nederlandse doelvrouw Sari van Veenendaal voor nodig. Zij schatte een lange bal verkeerd in, en dus kon Barbra Banda een doelpunt maken.

Concentratie weg

Na de rust bleef het doelpunten regenen. Miedema maakte de 7-1, na 64 minuten spelen werd het na een solo van Jill Roord 8-1 en Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova maakten het tiental Nederlandse goals compleet.

Maar toen leek de concentratie verdwenen. De Zambiaanse Banda was in één minuut tijd de Nederlandse verdediging zomaar twee keer te slim af. Door haar toedoen werd de bizarre eindstand bereikt: 10-3.

 

Komende zaterdag speelt Nederland weer, dan tegen Brazilië. Die wedstrijd zal een stuk lastiger worden, want de Brazilianen wonnen in Groep F met 5-0 van China. De beste twee uit de groep plaatsen zich in ieder geval voor de volgende ronde. Ook de twee beste nummers 3 gaan door.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore