Knieblessure

Spitse mist de Spelen: 'Voor 't eerst dat we meedoen, daar wil je bij zijn'

20 juli 2021 14:18 Aangepast: 20 juli 2021 14:43
Sherida Spitse in actie voor Nederland. Beeld © ANP

Sherida Spitse. Leider, strijder en succesvol vrijetrappennemer van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal moet Tokio al na een paar dagen verlaten. Een knieblessure op de training zorgt voor haar vroege exit. "Dit is keihard."

Bondscoach Sarina Wiegman noemt het een grote klap, maar zoals het in de sport gaat, wordt er alweer vooruit gekeken. "Iedereen is vervangbaar. Bij topsport horen teleurstellingen, en dit is een flinke." Maar die vrije trappen dan? Spitse was vaak trefzeker als ze achter de bal ging staan. Wie wordt haar vervanger? "Jill Roord kan dat ook", zei Wiegman. 

'Gelukkig nog een paar dagen blijven'

Spitse zelf is hevig teleurgesteld, maar laat tijdens een persconferentie met online aanwezigen weten wel blij te zijn dat ze in ieder geval nog een paar dagen kan blijven. "Er zitten morgen niet veel fans op de tribune, maar ik zit er in ieder geval wel."

Het Twitteraccount van de Oranjevrouwen deelde vanmiddag deze video van Spitse:

Dat Spitse nu naar huis moet, doet haar natuurlijk wel pijn. "Het is voor het eerst dat we meedoen bij de Spelen. Daar wil je bij zijn."

'Grote animator, echte leider'

Ook captain Sari van Veenendaal zegt Spitse ontzettend te zullen gaan missen. "Ze is een belangrijke speelster voor ons binnen en buiten het veld. Ze is een grote animator, een echte leider. Maar we zullen deze tegenslag gebruiken om nog sterker te worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wegvallen van Spitse komt hard aan bij voetbalsters Oranje

Zware domper: 'Dan is topsport ineens keihard'

Ook voor het thuisfront is de blessure van Sherida Spitse een enorme klap, zegt haar echtgenote Jolien van der Tuin. "Ze werkt hier jaren, maanden en weken naar toe. Je laat er als topsporter natuurlijk een heleboel voor. Je moet constant op je voeding letten en je kunt niet bij iedere verjaardag en familieding aanwezig zijn. Dan is dit wel extra zuur dat je net voor het begin van het toernooi moet afhaken. Dan is topsport ineens keihard."

Hoe vreemd dat misschien ook klinkt, Van der Tuin hoopt dat de blessure van haar echtgenote een positief effect op het elftal heeft. "Tuurlijk is het een belangrijke speler die gemist gaat worden, maar misschien geeft het wel een boost aan het team. Ik hoop ook echt dat ze een medaille pakken, dan is het toch een beetje een medaille van Sherida."

Morgen om 13.00 uur Nederlandse tijd speelt Oranje de eerste wedstrijd van de Spelen tegen Zambia. En dat land kent veel geheimen voor Oranje. Bondscoach Wiegman: "Ze hebben in Zambia wedstrijden gespeeld, maar daar kwam niets over naar buiten. Veel weten we dus niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore