Strafvermindering

Eerste Trump-aanhanger moet de cel in voor bestorming Capitool

19 juli 2021 21:09
Paul Hodgkins tijdens de bestorming. Beeld © AFP

De 38-jarige Paul Hodgkins verdwijnt acht maanden achter de tralies omdat hij begin januari het Amerikaanse Capitool heeft bestormd. Hodgkins is de eerste van de ruim 535 wegens de bestorming gearresteerde Trump-aanhangers die de gevangenis in moet.

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten besloot dat vandaag. De openbaar aanklager had achttien maanden geëist. In ruil voor strafvermindering bekende Hodgkins in juni schuldig te zijn aan 'het belemmeren van een officiële procedure', zoals de aanklacht tegen hem luidde.

'Trump 2020'-shirt 

Hij verstoorde de zitting van de Senaat, toen die vergaderde over de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door toenmalig president Donald Trump werden verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justitie VS vervolgt zeker 500 personen voor bestorming Capitool

Hodgkins was op videobeelden te zien in de vertrekken van de Senaat, met een rode vlag en gekleed in een T-shirt met het opschrift 'Trump 2020'. Ook maakte hij er een selfie met andere relschoppers.

Vijf doden

Bij de bestorming van het Capitool vochten aanhangers van Trump met de politie, richtten beschadigingen aan aan het gebouw en bedreigden senatoren en andere parlementsleden. Het doel van de aanval was om het Congres ervan te weerhouden de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bevestigen.

Bij de aanval op 6 januari kwamen vijf mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. Een videoreconstructie laat zien hoe de Trump-aanhangers het Capitool bestormden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore