Ga naar de inhoud
'Negen geweldplegers geïdentificeerd'

Advocaat verdachte Mallorca: laat onderzoek in Nederland plaatsvinden

Een motor van de Spaanse politie, ter illustratie. Beeld © ANP

De advocaat van een van de mannen die verdacht wordt van een fatale mishandeling van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op Mallorca, vindt dat het onderzoek in Nederland moet plaatsvinden. "De verdachten zijn Nederlands, het slachtoffer ook. Er is geen reden om de verdachten aan Spanje over te leveren", aldus advocaat Jaap-Willem Roozemond.

Hij wil nog geen verdere mededelingen doen over zijn cliënt, bijvoorbeeld of hij de hoofdverdachte is of zijn leeftijd. Wel dat hij wil meewerken. En dat zijn cliënt zich zal melden. "Het gaat om een groep jonge jongens, net meerderjarigen." Zijn cliënt wordt waarschijnlijk verdacht van doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg. 

Europees aanhoudingsbevel

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen negen geweldplegers met eigen camerabeelden geïdentificeerd en Nederlandse collega's om aanhouding van de overige acht gevraagd om te worden overgeleverd. Er is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Volgens Roozemond is het - juist gezien de jonge leeftijd van de verdachten - beter om de zaak in Nederland in onderzoek te houden. "Samen met de Spaanse autoriteiten."

Ooggetuige
Lees ook:
Ooggetuige fatale mishandeling Mallorca: 'Hij werd uit het niets neergeslagen'

De verdachten zouden in de nacht van dinsdag op woensdag onder meer Nederlandse toeristen hebben aangevallen. De 27-jarige man uit Waddinxveen overleed zondag aan zijn verwondingen.

Lokale media berichten dat het slachtoffer in Playa de Palma in elkaar werd geslagen en eenmaal op de grond herhaaldelijk tegen het hoofd geschopt werd, waardoor hij hersenletsel opliep.

Arrestatie op vliegveld

De verdachten zouden een villa hebben gehuurd in Llucmajor ten zuidoosten van Palma de Mallorca en verlieten dat huis spoorslags na de geweldplegingen en namen op één na snel het vliegtuig terug naar Nederland.

Eén van hen wilde iets later een vliegtuig nemen omdat hij de sleutel van de huurwoning ging terugbrengen. Op het vliegveld is hij vrijdag gearresteerd. Volgens nog niet bevestigde berichten is hij maandag vrijgelaten.

27-jarige Carlo omgekomen

Bij de mishandeling kwam de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen om het leven, zo werd vandaag duidelijk. Het bedrijf waar Carlo werkte, zegt met verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden.

"Wij zijn zeer verdrietig dat we zo afscheid moeten nemen van onze collega die nog vol ambities het leven tegemoet zag. We wensen zijn familie, vriendin en vrienden en verdere dierbaren zeer veel sterkte met het verwerken van dit verdriet."

Er is een condoleanceregister geopend waar nabestaanden een bericht kunnen achterlaten.