Olympische Spelen

Dit gebeurt straks in Tokio: van turnen tot wielrennen, het barst los

23 juli 2021 20:39
Epke Zonderland en Bauke Mollema. Beeld © ANP

De voorbeschouwingen zijn geweest, de openingsceremonie ligt achter ons. Trek het blik met sport maar open, want vanaf nu is er elk moment wel iets te beleven in Tokio.

Zo staat bijvoorbeeld de wegwedstrijd voor de wielrenners op het programma. Bauke Mollema en Wilco Kelderman vlogen pas na de laatste etappe van de Tour de France naar Japan. Zijn zij in staat om zo kort na de Tour een medaille binnen te slepen? Het is een bergachtig parcours en ook Tadej Pogacar en Primoz Roglic staan aan de start. De Nederlanders zijn dus niet de favoriet, maar je weet het in het wielrennen maar nooit.

Tafeltennis

Het is ook een bijzondere dag voor tafeltennisster Britt Eerland. Zij komt voor het eerst uit in het enkelspel op de Olympische Spelen. Ze kwalificeerde zich in maart voor de Spelen door het kwalificatietoernooi in Doha te winnen, maar moest daarna wachten op een besluit van NOC NSF. 

"Ik heb er superhard voor gewerkt om dit te bereiken en ik ben heel blij dat NOC NSF met goed nieuws kwam. Ik heb lang moeten wachten en dat gaf me wat stress, maar die last is van mijn schouders gevallen", zei ze eerder.

Britt Eerland. Britt Eerland.

Ook het turnen begint met de kwalificaties. Deze Spelen zijn het laatste kunstje van Epke Zonderland, maar of dat een succesvol kunstje wordt, is nog de vraag. Zonderland was de laatste maanden niet erg fit en twijfelde zelfs openlijk over zijn deelname. "Ik heb een beetje het idee dat het lichaam op is", zei hij begin deze maand. 

'Alsof ik tegen een muur aanloop'

De jaren gaan tellen, erkende Zonderland, die al lang met dezelfde klachten kampt en nooit een oplossing vond. "Ik weet het ook niet precies. Ik ben niet fit, ben vaak ziek. Het is ook zo dat hoe ouder ik word hoe moeilijker het gaat. Alsof ik tegen een muur aanloop. Het lichaam wil niet meer. Vroeger kon je trainen wat je wilde. Nu heb ik tot februari een goede periode gehad, maar is het me daarna niet meer gelukt op te bouwen naar de Spelen."

Nog één keer Epke dus. Laten we hopen dat hij het toch flikt om een mooie turnoefening op de mat te leggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore