Olympische Spelen

Dit gebeurt straks in Tokio: roeien, handboogschieten en openingsceremonie

22 juli 2021 19:56 Aangepast: 23 juli 2021 23:51
Gabriela Bayardo en de dubbelvier bij de mannen. Beeld © ANP

De vrouwenvoetbalsters zijn gisteren al aan de beurt geweest, maar vanaf morgen gaat het echt los in Tokio tijdens de Olympische Spelen. De openingsceremonie begint om 13.00 uur Nederlandse tijd, maar ook een paar sporters moeten al aan de bak.

Sommige roeiers stappen in de boot. Tussen 01.30 - 05.10 uur komt in de mannenskiff Finn Florijn in actie. Bij de vrouwenskiff is dat Sophie Souwer en ook de mannen dubbeltwee, de vrouwen dubbeltwee, de mannen dubbelvier en de vrouwen dubbelvier werken hun heats af. 

Handboogschieten

Bij het handboogschieten is het tussen 07.00 en 09.00 uur Nederlandse tijd aan de vrouwen. Gabriela Bayardo gaat voor Nederland proberen een zo goed mogelijke uitgangspositie te krijgen voor het 'echte' toernooi. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur zijn de mannen aan de beurt. Sjef van den Berg, Gijs Broeksma en Steve Wijler schieten met scherp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mexicaanse Gabriela schiet raak voor Nederland, en dat komt allemaal door Cupido

Voor Gabriela Bayardo is het een bijzondere dag. Ze werd geboren als Mexicaanse en kwam ook in actie voor dat land tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016. Daarna leerde ze haar huidige man Mike Schloesser kennen. Ze werd Nederlandse en draagt nu met trots het oranje.

Gemengd onderdeel

Bayardo komt ook in actie in het mixed schieten met één van de Nederlandse mannen. Het is pas na de kwalificatie duidelijk wie dat wordt. "We kijken naar de vorm van de dag", zei bondscoach Ron van der Hoff eerder. "Wie het hoogste schiet in de voorronde, mag de gemengde wedstrijd doen. Dat is wel zo eerlijk."

De verkiezing van Broeksma voor de olympische selectie is nog wel pikant te noemen. Hij verving op het laatste moment Rick van der Ven, al jaren vaste waarde in de ploeg, en de nummer 4 van Londen 2012. Die was daar op z'n zachtst gezegd niet blij mee. In een gesprek na een training, enkele weken geleden, werd hem het slechte nieuws verteld. 

Bezwarencommissie

"In vijf minuten belandt 4,5 jaar werk in de prullenbak. Een beetje jammer, om het netjes uit te drukken", zei Van der Ven tegen het Brabants Dagblad. van der Ven ging nog naar de bezwarencommissie, maar dat werd geen succes. "Het is hard binnengekomen. Helemaal omdat mijn twee mede-teamgenoten het vertrouwen in mij hebben opgezegd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore