Goud in 1984

Topzwemster Kira wilde nooit haar moeder achterna, toch deed ze het

22 juli 2021 18:19 Aangepast: 27 juli 2021 03:31
Kira Toussaint (L), Haar moeder (R) met de gouden plak in 1984. Beeld © ANP

De appel valt niet ver van de boom. Het spreekwoord is er niet voor niets en past als een jas voor Jolanda de Rover en Kira Toussaint. Jolanda was topzwemster, Kira is het. Jolanda was gespecialiseerd in de rugslag, Kira ook. Er is nog wel één verschil. Jolanda heeft een olympische gouden plak in huis liggen. Kira (nog) niet.

Maar wat niet is, kan nog komen. Zeker in het geval van Kira. Ze deed al mee tijdens de Spelen van 2016 en bestormt sindsdien de wereldtop. Komt die medaille dan nu al? "Natuurlijk hoop je erop, maar is bij de 100 meter rugslag zo veel concurrentie", zegt haar moeder. "Er zijn nu al acht dames die harder zwemmen dan de gouden medaille van vijf jaar geleden."

Plek 9 op wereldranglijst

Maar onmogelijk is het ook weer niet. Toussaint bezet de negende plek op de wereldranglijst van dit seizoen. Als beste tijd heeft ze 58,65 seconden staan. Nummer 3 Regan Smith zwom 57,92. Zeven tienden naar een medaille zou je dus zeggen. Bovendien staan er vier Amerikaanse dames boven Toussaint, terwijl er maar twee naar de Spelen mogen.

De achterblijvers

In Tokio zijn ze er niet bij vanwege corona. De familieleden en vrienden van de Olympiërs. En juist zij zijn van enorm belang in de carrières van deze topsporters.

In deze serie portretteren we de Olympiër door de ogen van hun naasten. Deze keer: zwemster Kira Toussaint en haar moeder Jolanda. 

"En de beste zwemster wint niet per se de gouden medaille", zegt moeder Jolanda. "Iedereen die de finale haalt, heeft een kans. Wie houdt het beste de zenuwen onder controle, de vorm van de dag is belangrijk. Dat speelt allemaal mee."

'Ik moest gaan zwemmen van de dokter'

Maar we moeten ons niet blindstaren op een medaille, zegt Jolanda erbij. "Ik ben vooral heel erg benieuwd. Ook naar de andere zwemmers. Femke Heemskerk, Ranomi natuurlijk. En ook Arno Kamminga bij de schoolslag staat er goed voor."

Kira na een wedstrijd. Kira na een wedstrijd.

Maar die familie Toussaint, dat moet dan wel een echte zwemfamilie zijn. Of niet? "Helemaal niet", zegt Jolanda. "Ik moest gaan zwemmen van de dokter omdat ik last van m'n rug had", zegt ze. "En Kira is eerst ook andere sporten gaan doen. Atletiek, judo, maar uiteindelijk wilde ze zelf op zwemmen."

'Ze wilde niet hetzelfde zijn als haar moeder'

Iedereen vroeg wel altijd aan Kira of ze haar moeder achterna ging. Terwijl dat helemaal niet het idee was. Dat kon weleens lastig voor haar dochter zijn, zegt Jolanda. "Zij wilde niet hetzelfde zijn als haar moeder, ze wilde zichzelf zijn."

Kira in jongere jaren. Kira in jongere jaren.

"En ik wilde haar ook helemaal niet die druk opleggen", zegt Jolanda. De druk van goud, want in Los Angeles was zij de beste op de 200 meter rugslag. Op de 100 meter rugslag pakte ze het brons. 

Zwemles van mam

Inmiddels kan Kira er ook de mooie kant wel van inzien, de vergelijking met Jolanda. Ze geven bijvoorbeeld samen interviews, en Jolanda vindt het ook erg leuk dat haar dochter zó goed is. Maar is ze verrast? Misschien wel niet eens zo.

Jolanda op het podium in 1984. Jolanda op het podium in 1984.

Jolanda gaf zwemles toen haar kinderen klein waren. Stiekem zag ze toen al wel dat Kira en haar zus wat beter waren dan de rest. Ze trainden niet per se beter, maar vooral het fanatisme was al snel duidelijk. "Kira had altijd de spirit om op het laatste toch een ander nog voorbij te gaan. Ze wilde gewoon altijd winnen."

Naar de VS

Het begon in Amstelveen, toen naar Amsterdam, en in de tienerjaren zwom Kira in Eindhoven. Daar ging het even mis. "Ze is ooit vier weken gestopt, op haar negentiende. "Het ging niet lekker, de sfeer was niet goed. Maar na vier weken wilde ze tóch door. Toen is ze bij een universiteit gaan zwemmen en heeft een opleiding gevolgd. Dat zat een beetje tussen ALO en bewegingswetenschappen in."

Jolanda met Femke Heemskerk. Jolanda met Femke Heemskerk.

Het waren wel even lastige weken toen ze stopte, geeft Jolanda toe. "Maar wat doe je eraan, ze raakte het plezier kwijt. Gelukkig was dat in Amerika snel weer terug. Daar is zwemmen echt een teamsport, dat hielp."

Domper op EK

Ze werd er beter, gemotiveerder en haalde zelfs de Spelen in Rio, al waren die voor Kira nog niet heel succesvol. "Ze deed maar één afstand, en de sfeer in het team was niet zo goed. Dat is nu veel beter, en dat is echt heel belangrijk."

Nu is ze er veel meer klaar voor dan in 2016, zeker na de domper van het EK, afgelopen mei. Daar dacht Kira de zilveren plak te hebben gepakt, maar door problemen met het startsignaal moest de finale worden overgezwommen. In de herhaling werd ze vierde.

Kira Toussaint in actie. Kira Toussaint in actie.

Of haar moeder nog wat kan betekenen op dat soort moeilijke momenten? "Je hebt het er wel even over. Maar ze heeft geleerd dat soort dingen naast zich neer te leggen. Je moet door. En ze is inmiddels 27, ze kan het wel een beetje zelf." 

Jolanda gaat er in ieder geval goed voor zitten, of de wedstrijden nou 's nachts zijn of niet. "De wedstrijden beginnen om drie uur in de nacht geloof ik. Ik ben er niet goed in om vroeg naar bed te gaan. Nou ja, misschien maar een middagdutje dan."

Kira Toussaint komt vanaf 25 juli vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd in actie in Japan.

Meer verhalen over Olympiërs en hun familieleden lees je hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore