Tokio 2020

Testen, wachten en spugen: niets in Tokio is normaal, ook niet voor journalisten

17 juli 2021 09:57 Aangepast: 17 juli 2021 10:29
Cameraman Han met zijn coronatest, redacteur Ischa in quarantaine Beeld © RTL Nieuws

Aan anderhalf jaar van twijfel, spanning en protest komt volgende week een eind. Dan gaan de Olympische Spelen toch echt, zo lijkt het in ieder geval, beginnen. Het zijn de Spelen die na de desastreuze tsunami in 2011 met de daaropvolgende kernramp in Fukushima nieuwe hoop moesten brengen voor Japan. Maar nu zijn veel Japanners vooral blij als het er weer op zit.

Veel inwoners van Japan zijn er dan misschien klaar mee, er zal de komende maand flink veel aandacht zijn voor de Spelen, en alles eromheen. 59.000 mensen komen toch naar Japan voor de Spelen, schrijven Japanse media. Al is dat normaal gesproken natuurlijk een veelvoud.

Testen en tracken

De mensen die wél komen, moeten zich onderwerpen aan een strikt protocol van testen, controles van activiteiten en er is ook een app die te allen tijde trackt waar je je bevindt. Geen uitjes buiten de gebaande paden, daar is geen ruimte voor. Alles om van de Spelen geen superspreaderevent te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen publiek bij Olympische Spelen in Tokio

Geen tijd voor leuke uitstapjes dus, maar iedereen die naar Japan komt moet wel voldoende tijd en ruimte nemen om alle regels die Japan heeft opgesteld uit te voeren. Want waar je als bezoeker - zeker in Japan - vaak gastvrij ontvangen wordt, word je nu meer behandeld als indringer. Het is begrijpelijk, want in een land met veel weerzin tegen deze Spelen, kan de overheid zich geen misstap veroorloven. En iedereen wordt ontvangen met een glimlach en een buiging, dat dan weer wel.

Quarantaine

Iedereen die uit het vliegtuig stapt, moet ten eerste drie dagen in quarantaine. Als je in je hotel aankomt, heb je al een coronaprotocol op het vliegveld van een uur of vier achter de rug. De totale reis vanuit Amsterdam duurt zomaar een compleet etmaal.

Tijdens de dagen quarantaine wordt iedere dag een coronatest opgehaald. De kans op een positieve uitslag is niet groot, want ook voor aankomst moeten twee tests worden gedaan in door Japan goedgekeurde testcentra. De Japanners nemen het zeker voor het onzekere.

Spuugtest

Stok in je neus en testen maar dus? Nee, zo gaat het niet. In Japan spuug je een buisje vol, plak je er een sticker op met een code, die je vervolgens aan je eigen zogenoemde accreditatienummer koppelt. Slecht nieuws voor mensen met een droge mond, want je moet wel 1,5 milliliter produceren.

Cameraman Han van RTL Nieuws met zijn coronatest in Japan. Cameraman Han van RTL Nieuws met zijn coronatest in Japan.

Spreekt het je wel aan, drie dagen even lekker niks? Dan kom je van een koude kermis thuis. Er is namelijk nog altijd voldoende te regelen. Ga er maar even voor zitten.

Systeem na systeem

Zo is er ook een heel systeem opgetuigd voor het boeken van zogenoemde observer seats. Er zitten deze Olympische Spelen dan wel geen fans op de tribune, een handjevol journalisten wordt nog wel toegelaten tot het stadion.

Die plaatsen moet je wel aanvragen, en je kunt niet zomaar alles aanvragen en later kiezen waar je heengaat. Kunnen wij van RTL Nieuws straks naar de Oranje Leeuwinnen kijken? Waarschijnlijk wel, maar het Japanse lot (en de gemoedstoestand van de persoon die onze aanvraag bekijkt) bepaalt het.

Online redacteur Matthijs Voortman in quarantaine. Online redacteur Matthijs Voortman in quarantaine.

Maar hoe bij de wedstrijd te komen? Ook daar is weer een systeem voor. De handleiding: een slordige 80 pagina's. Ja, wie naar de Spelen wil, of het nou voor werk is of niet, zal zweten. 

Live vanuit hotelkamer

Je hoort ons niet klagen. Het is geweldig om überhaupt bij de Spelen te kunnen zijn en het gaat erom het evenement zo goed mogelijk van verslag en duiding te voorzien. Of dat nou vanuit een stadion of - zoals verslaggever Eelco Hiltermann hieronder - vanuit de eigen hotelkamer moet.

Verslaggever Eelco Hiltermann live op tv vanuit de hotelkamer. Verslaggever Eelco Hiltermann live op tv vanuit de hotelkamer.

Die hotelkamer komen we straks uit, om in tekst en beeld verslag te doen van dit nu al historische evenement. Maar voordat we dat hotel uit kunnen, moeten we langs de Tokyo2020-ranger, die voor de deur van ieder hotel zit. Zij noteren iedere stap die de media maken. Ga je rechts, waar je links zou gaan? Dan kom je niet ver.

Online redacteur Ischa op zijn hotelkamer tijdens quarantaine. Online redacteur Ischa op zijn hotelkamer tijdens quarantaine.

Ruim twee weken duren de Spelen. Weken met waanzinnige sportmomenten, en ook met mooie en inspirerende sportverhalen. Het zal geregeld over corona gaan, maar hopelijk overvleugelen de woorden goud, zilver en brons in combinatie met oranje die negatieve ondertoon. Ze zullen wel iets gedempt klinken. Want een mondkapje? Tsja, dat is - behalve op je kamer en tijdens het eten en slapen - echt overal verplicht.

Ieder hotel met media heeft een covid-agent bij de ingang, zo ook hier. Ieder hotel met media heeft een covid-agent bij de ingang, zo ook hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore