Verschuivingen

Nieuwe kabinetsleden: D66'er De Bruijn minister en nieuwe staatssecretarissen

14 juli 2021 11:59 Aangepast: 14 juli 2021 17:17
Tom de Bruijn Beeld © ANP

D66'er Tom de Bruijn wordt de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt. Daarnaast worden twee nieuwe staatssecretarissen benoemd.

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma wordt de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken, D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. 

Verschuivingen

De drie vullen verschillende vacatures op, die zijn ontstaan sinds de burn-out van VVD-minister Bas van 't Wout en na het vertrek van D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Vervolgens zijn in het demissionaire kabinet een aantal verschuivingen geweest. Zo werd Sigrid Kaag minister van Buitenlandse Zaken, en kon ze de post voor Buitenlandse Handel er niet bij doen. Wouter Koolmees kon het werk van de staatssecretaris van SZW er niet meer bij doen, en wilde er weer een staatssecretaris bij. Steven van Weyenberg volgt Stientje van Veldhoven op die vrijdag haar vertrek vroegtijdig aankondigde.

Van Weyenberg (links), Wiersma (rechts) Van Weyenberg (links), Wiersma (rechts)

Zowel De Bruijn en Wiersma als Van Weyenberg zijn geen onbekenden in Den Haag. Eerder was De Bruijn topdiplomaat voor Nederland in Brussel en hij was wethouder voor de gemeente Den Haag.

Wiersma is sinds 2017 Kamerlid van de VVD-fractie, daarvoor was hij actief als voorzitter van de studentenvakbond en FNV Jong. Van Weyenberg is sinds 2012 Kamerlid voor D66 en voert onder andere het woord over AOW, pensioenen en de arbeidsmarkt. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore