Ga naar de inhoud
Zoek op

Bijna overal meer positieve tests, bekijk de cijfers in jouw gemeente

Beeld © RTL Nieuws/ANP

Het aantal nieuwe positieve coronatests is de afgelopen week in bijna alle Nederlandse gemeenten gestegen ten opzichte van de week daarvoor. In 332 van de 352 Nederlandse gemeenten is er zelfs sprake van een verdubbeling. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

In 200 gemeenten is het aantal nieuw gemelde positieve coronatests minimaal vijf keer hoger dan een week eerder. En in 80 gemeenten is dit zelfs 10 keer hoger.

Het aantal nieuwe positieve coronatests is in 349 gemeenten gestegen. In twee gemeenten bleef het aantal nieuwe coronagevallen gelijk. Alleen Schiermonnikoog bleef deze week helemaal coronavrij. In deze gemeente is al 88 dagen geen nieuwe besmetting gemeld.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve tests verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

Het aantal positieve tests per gemeente tussen 7 en 13 juli

Risiconiveaus omhoog

Op de kaart is te zien dat op basis van het aantal nieuw gemelde positieve coronatests deze week 109 gemeenten donkerrood kleuren. Dit staat gelijk aan het hoogste risiconiveau 'zeer ernstig' en geldt bij meer dan 250 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners per week. De afgelopen weken was dit risiconiveau helemaal van de kaart verdwenen.

De meeste gemeenten (172) vallen nu binnen het risiconiveau 'ernstig'. Dit risiconiveau geldt bij meer dan 100 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners. 62 gemeenten vallen nog binnen het risiconiveau 'zorgelijk'. Zorgelijk geldt bij meer dan 35 coronagevallen.

Het gewenste risiconiveau 'waakzaam' lijkt bijna van de kaart verdwenen te zijn. In slechts 9 gemeenten werden afgelopen week minder dan 35 coronagevallen per 100.000 inwoners gemeld. Vorige week ging het nog 201 gemeenten die binnen dit risiconiveau vielen.

Reproductiegetal
Lees ook:
Reproductiegetal stijgt naar 2,17, hoogste waarde sinds februari 2020

Meeste besmettingen in Groningen

Met omgerekend 1200 positieve coronatests per 100.000 inwoners zijn in verhouding veruit de meeste coronagevallen gemeld in de gemeente Groningen. Hierna volgen de gemeenten Ameland (915), Utrecht (911) en Ouder-Amstel (834).

Maar ook in andere grote (studenten)steden vinden veel coronabesmettingen plaats. Leiden (771), Amsterdam (735), Delft (684), Breda (618) en Rotterdam (521) staan allemaal in de top twintig van gemeenten waar afgelopen week de meeste positieve coronatests zijn gemeld.

Aantal
Lees ook:
Aantal besmettingen schiet omhoog: verzesvoudiging in een week

Stijging in alle veiligheidsregio's

In alle 25 veiligheidsregio's steeg het aantal coronagevallen. In verhouding zijn de meeste nieuwe coronagevallen gemeld in de regio Amsterdam-Amstelland. Hier werden 724 nieuwe positieve tests per 100.000 inwoners gemeld. Hierna volgen de veiligheidsregio’s Groningen (570) en Utrecht (452).

De minste coronagevallen werden de afgelopen week gemeld in regio Zeeland. Hier werden 106 nieuwe positieve coronatests per 100.000 inwoners gemeld. Geen enkele veiligheidsregio komt deze week in de buurt van het gewenste risiconiveau 'waakzaam'. Vorige week vielen, op basis van het aantal besmettingen, nog 10 regio’s binnen dit risiconiveau.