Even wachten op de zon

Eerst onweer en bakken met regen, vanaf vrijdag is de zomer terug

11 juli 2021 11:39 Aangepast: 11 juli 2021 11:43
Onweer Beeld © ANP

Ga je dinsdag of woensdag de deur uit? Bereid je dan goed voor, want er komt flink onweer aan. Vooral in het oosten en het zuidoosten van het land komt de regen met bakken uit de hemel. Maar na regen komt zonneschijn. "Waarschijnlijk vrijdag al."

Vandaag wordt een relatief rustige dag. In het noorden zijn er wat buien, maar de temperatuur blijft overdag boven de twintig graden, zo legt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar uit.

Buien en onweer

Ook morgen is het volgens hem relatief rustig weer, met in het noordoosten overdag wat buien. Later op de dag in het zuidwesten valt dan wat regen. De temperatuur varieert tussen de 20 en 25 graden. Maar daarna, vanaf dinsdag, dan gaat het los.

"Dan trekt er een storing over het land", zegt Verhoeven. "Het weer is dan heel instabiel. Dinsdag kan het in bijna heel het land gaan regenen. Later op de dag, in het oosten, neemt ook nog eens de kans op onweer toe. Zon is er niet of nauwelijks."

Dat beeld houdt vervolgens tot en met donderdag aan. "Woensdag is de kans op onweer het grootst. Het zwaartepunt van de buien ligt dan vooral in het oosten en zuidoosten van het land. Die buien komen vanuit Duitsland ons land binnen."

Warm weer?

Typerend aan die buien is dat ze niet snel over het land trekken, maar dat er een fikse hoeveelheid water uit kan vallen. Het kan dus lokaal echt flink gaan regenen. Pas vrijdag 'verbetert' het weer. We gaan relatief zonnig het weekend in.

Ook de kans op buien neemt vanaf vrijdag af. Vanaf zondag lijkt het bovendien een stuk warmer te gaan worden. De grote vraag is natuurlijk: wanneer is het weer helemaal op en top zomerweer in Nederland?

Niet komend weekend al, zegt Verhoeven. "Helaas. Maar daarna, in de week van 19 juli, zien de weermodellen er veelbelovend uit. Na dat weekend, vanaf maandag, zou het kwik zomaar eens de dertig graden kunnen aantikken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore