Ga naar de inhoud
19.00 uur persconferentie

Maatregelen verscherpt: horeca moet weer om 00.00 uur sluiten

Beeld © ANP

Het demissionair kabinet trapt toch weer op de rem om grip te houden op het aantal coronabesmettingen. De horeca moet vanaf morgen weer om middernacht dicht en er komen strenge regels voor meerdaagse evenementen. Dat zal het kabinet vanavond om 19:00 uur tijdens een persconferentie bekend maken, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Ook wil het kabinet dat er een einde komt aan het testen voor toegang in de horeca, discotheken en bij festivals. Alleen bij zogenoemde 'geplaceerde evenementen', waarbij mensen dus op hun plek zitten, zou Testen voor Toegang nog mogen. 

Vanaf 6 uur morgen geldt:

  • Horeca om middernacht dicht
  • Voor alles komt een zogenoemde 'placeringsplicht': bezoekers moeten op een stoel zitten
  • Voor evenementen, theaters, bioscopen, stadions etc, binnen én buiten, geldt: tweederde maximumcapaciteit mét Testen voor Toegang, op stoeltjes dus. Kies je niet voor Testen voor Toegang, dan geldt de anderhalve meter-regel. Dat betekent in de praktijk ongeveer eenderde maximumcapaciteit. 
  • 13 augustus komt een nieuw 'weegmoment'
Verschillende
Lees ook:
Verschillende nachtclubs en kroegen gooien deuren dicht: 'Willen geen risico nemen'

Betekent dit dat festivals worden afgelast?

Een groot aantal festivals staat op losse schroeven nu het kabinet de maatregelen wil aanscherpen. Tot begin september staan er veel festivals op de agenda zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole, Mysteryland, Into the Great Wide Open en Paaspop. Daar komen duizenden bezoekers op af.

Als Testen voor Toegang stopt voor festivals, horeca en discotheken, betekent dit dat op die plekken de anderhalve meter weer gaat gelden. Ook wordt het maximale aantal bezoekers beperkt.

Wat het effect zal zijn van de nieuwe maatregelen zal de komende tijd moeten blijken, maar het is mogelijk dat er een streep zal gaan door de meeste festivals. Vanavond om 19:00 uur is er een nieuwe persconferentie waarin de maatregelen worden toegelicht. Die is te volgen via onze site en apps, en op RTL 4.

Besmettingen stijgen

De ingreep is volgens het kabinet nodig omdat het aantal mensen dat besmet is met corona heel hard stijgt. Ook wil het kabinet voorkomen dat Nederland op de vakantiekaart 'donkerrood' kleurt waardoor Nederlanders niet meer welkom zijn in het buitenland.

Aantal
Lees ook:
Aantal positieve coronatests in anderhalve week vertienvoudigd

"We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige Covid krijgen", zei demissionair minister Grapperhaus voorafgaand aan het kabinetsberaad over eventuele aanscherpingen.

Ziekenhuizen nog niet vol

Hoewel de ziekenhuizen nu niet kampen met grote aantallen Covid-patiënten, is de toename van het aantal besmettingen wel "zorgelijk omdat we nog steeds met Covid hebben af te rekenen", zegt Grapperhaus.

Festivalorganisator
Lees ook:
Festivalorganisator ID&T spant kort geding tegen overheid aan om maatregelen

"Er was gisteren een toename van het aantal gevallen met 200 procent. Dan moeten we echt wel zeggen: nu even heel goed pas op de plaats."

De GGD'en hebben ook tegen de burgemeesters gezegd dat er steeds meer zorgen zijn over langdurige covid, waarbij mensen die het coronavirus hebben gehad langere tijd kampen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn en hoofdpijn.

Bekijk ook: Han liep corona op bij eerste feestje na lockdown: 'Je waant je veilig'

01:47