Goud in Tokio

Noteren maar: op deze dagen juichen we (hopelijk) voor goud

23 juli 2021 12:10 Aangepast: 23 juli 2021 21:15
Alle medaillewinnaars van 2016. Beeld © ANP

Taekwondo, boogschieten, roeien, schoonzwemmen, zeilen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tijdens de Olympische Spelen wordt er in 33 sporten gestreden om de medailles. Onmogelijk om vooraf te weten wanneer je nu precies moet opletten. Pak je (digitale) agenda maar vast, dan word jij niet verrast door goud.

We gaan even per datum door het evenement heen. Alvast een excuus: de lijst hieronder is ongetwijfeld niet compleet. En dat zou zelfs goed nieuws zijn, want dat zou betekenen dat we onverwachte olympisch kampioenen kunnen kronen. En dat zijn misschien wel de mooiste overwinningen.

Afijn, de belangrijkste wedstrijden voor Nederland op een rij:

25 juli

Je mag in de sport niet op goud rekenen, maar in de wegwedstrijd voor dames zijn de Nederlandse wielrensters echt de torenhoge favoriet. Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Demi Vollering, allemaal waren ze dit jaar van absoluut topniveau. Als de een niet wint, dan de ander wel. Zilver zal in elk geval als een nederlaag voelen. Wie de strijd om goud wil volgen, moet wel een wekker zetten. De wedstrijd begint om 06.00 uur Nederlandse tijd. 

Een dag eerder zijn de mannen al aan de beurt. Daar verwachten we geen gouden plak, maar wie weet...

Mathieu van der Poel in de gele trui tijdens de Tour. Mathieu van der Poel in de gele trui tijdens de Tour.

26 juli

Kan zwemmer Arno Kamminga op de 100 meter schoolslag voor een stunt zorgen en het goud pakken? Het is echt niet onmogelijk, maar de grote favoriet is hij niet. Kamminga gaat op 26 juli om 04.12 uur Nederlandse tijd de strijd aan met Adam Peaty, de Brit die ook vijf jaar geleden uitblonk. 

Ook Mathieu van der Poel doet 26 juli een gooi naar een medaille, bij het mountainbiken. In de Tour de France had hij een week het geel, wordt het nu goud? Hij start om 15.00 uur in Tokio, dan is het 08.00 uur in Nederland.

27 juli

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers. 27 juli moet hún dag worden. Ze zijn de beste in de dubbelvier op de roeibaan. Zoveel hebben ze de laatste jaren bewezen. Maar zijn ze het in Tokio ook? Je ziet het in de nacht van 27 juli, vanaf 02.34 uur. 

Zwemster Kira Toussaint gaat op de 100 meter rugslag de strijd aan met de mondiale concurrentie. Goud zou een enorme verrassing zijn, maar de verschillen zijn klein. Details zullen - zoals wel in meer sporten - het verschil gaan maken. 

Sanne van Dijke tijdens het EK. Sanne van Dijke tijdens het EK.

28 juli

Weer een kans op de roeibaan. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester werden drie keer op rij Europees kampioen en willen nu op de Spelen die gouden medaille omgehangen krijgen. Ze roeien in de ochtend, dat is om 01.30 uur in Nederland. 

Veel was er in het judo te doen om de keuze voor Sanne van Dijke in plaats van Kim Polling. Er rust dus veel druk op de schouders van de Europees kampioene. Op 28 juli om 05.18 uur Nederlandse tijd moet het voor haar gebeuren. 

Ook op 28 juli zien we de tijdritten op de fiets van de mannen en de vrouwen. Tom Dumoulin stopte eerder met wielrennen, maar kwam terug en heeft deze dag aangekruist in zijn agenda. Bij de vrouwen hebben 'we' weer een flinke kans op goud met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. De mannen trappen af om 04.30 uur, en de vrouwen volgen om 07.00 uur Nederlandse tijd. 

29 juli

Ilse Paulis weet al hoe het is, Marieke Keijser nog niet. In Rio de Janeiro won roeister Paulis in de lichte dubbeltwee goud met Maaike Head. Nu moet het er opnieuw van komen op 29 juli om 03.10 uur Nederlandse tijd. 

En wéér gaat Arno Kamminga het zwembad in en strijdt hij tegen Adam Peaty. Nu op de 200 meter schoolslag, om 03.44 uur in de Nederlandse nacht. 

Op de judomat gaat Guusje Steenhuis in de categorie vrouwen tot 78 kg proberen eremetaal op te halen. Michael Korrel kan ook op het podium komen. Hij strijdt in de categorie onder de 100 kilo. De Nederlanders kunnen in actie komen vanaf 04.00 uur Nederlandse tijd. 

30 juli

Wat gaan ze hard, wat is het spectaculair en wat is Nederland er verdomd goed in. Op 30 juli staat het BMX op het programma. Niek Kimmann en Twan van Gendt zijn serieuze kanshebbers bij de mannen, Laura Smulders bij de vrouwen. De mannen starten om 03.00 uur 's nachts Nederlandse tijd, de vrouwen om 03.15 uur. 

31 juli

Wie houdt Kiran Badloe en Lilian de Geus tegen? Deze Nederlandse windsurftroeven zijn al jarenlang toonaangevend in hun sport, en willen de bekroning. Alleen goud telt. De Geus komt eerst in actie, om 07.33 uur Nederlandse tijd. Badloe volgt om 08.33 uur. 

Oké, dit gaan we niet winnen. Maar je zult misschien toch wel willen kijken naar de finale van de 100 meter sprint bij de vrouwen. En misschien kan Dafne Schippers voor een grote verrassing zorgen op de 31ste om 14.50 uur?

Lilian de Geus en haar windsurfboard. Lilian de Geus en haar windsurfboard.

1 augustus

Op de 1ste augustus om 14.50 uur Nederlandse tijd is het de beurt aan de mannen voor de 100 meter sprint. Nee, Churandy Martina is misschien blij, maar er dit keer niet bij. Hij doet wel mee aan de estafette. Ook knap op zijn 37ste.

In de haven hebben we wel kans op goud. En hoe. Zeilster Marit Bouwmeester is al eens olympisch kampioen geweest en ze heeft al haar zinnen gezet op een nieuwe gouden plak. Ze zeilt om 08.33 uur Nederlandse tijd. 

2 augustus

Sifan Hassan-dag! Op 2 augustus snelt zij om 14.40 uur hopelijk naar de snelste tijd en de hoogste trede van het podium op de 5000 meter in het atletiekstadion. Wie houdt Sifan van goud af? Dat is een serieus goede vraag.

Sifan Hassan is dit jaar in bloedvorm en verbeterde record na record. Sifan Hassan is dit jaar in bloedvorm en verbeterde record na record.

3 augustus

Richting de laatste dagen van de Spelen gaan we veel kijken naar het baanwielrennen. Onze mannen zijn wereldtop en hopen dat in Tokio te bewijzen. Op 3 augustus om 10.44 uur Nederlandse tijd de finale van de teamsprint. Let's go Matthijs Büchli, Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland!

4 augustus

Op 4 augustus kiezen we het ruime sop met het openwaterzemmen. Sharon van Rouwendaal won in Rio de Janeiro een gouden plak en deed er de afgelopen jaren alles aan om dat succes in Tokio te herhalen. Van Rouwendaal springt om 06.30 uur in Tokio in het water. Let wel, dit is om 23.30 op 3 augustus in Nederland. 

Femke Bol komt ook in actie op háár 400 meter horden. Bol verbeterde dit jaar record na record en je moet niet raar opkijken als zij een medaille omgehangen krijgt. Hopelijk is het de mooiste kleur. Je ziet het om 04.30 uur Nederlandse tijd. 

Ook Lobke Berkhout en Afrodite Zegers hopen vandaag op eremetaal. In hun zeilklasse staat de zogenoemde medal race om 08.33 uur op het programma, en dat is het moment dat de beslissingen vallen.

Femke Bol. Femke Bol.

5 augustus

Een dag na Sharon van Rouwendaal gaat ook Ferry Weertman het water in. En net als Van Rouwendaal pakte Weertman in 2016 ook het goud. Toen was het heel nipt. We gaan kijken hoe het nu gaat. Ook hier moet je opletten: hij start op 4 augustus 23.30 uur Nederlandse tijd.

En hoe gaat het met de mannenhockeyers? Ze werden Europees kampioen, maar lukt het ze ook om de finale te halen op de Spelen? Als dat zo is, komen ze op 5 augustus om 12.00 uur in actie voor de wedstrijd om de gouden plak.

6 augustus

Op 6 augustus vanaf 12.15 uur Nederlandse tijd moet het gebeuren voor Kirsten Wild, Amy Pieters, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Het onderdeel sprint staat op het programma bij het baanwielrennen, en daar zijn de fietsers in het oranje extreem goed in. 

De cijfers van de vrouwenhockeyster op de Olympische Spelen zijn indrukwekkend. Vanaf Atlanta 1996 (brons) was er ook brons in Sydney, zilver in Athene, goud in Beijing, goud in Londen en zilver in Rio. Oranje is in Tokio in ieder geval de te kloppen ploeg. Ze spelen om 12.00 uur Nederlandse tijd. 

En de vrouwenvoetbalsters dan? Die haalden de finale van het WK. Van de Verenigde Staten werd toen verloren. Zouden ze één treetje hoger kunnen dit keer? Op 6 augustus is de finale om 11.00 uur in Tokio, dus om 04.00 uur in Nederland. Een wedstrijd om de wekker voor te zetten dus.

7 augustus

Sifan Hassan gaat het op 7 augustus om 12.45 uur nog eens proberen. Nu staat de 10 kilometer op het programma. Ook Susan Krumins doet mee, maar alle (Nederlandse) ogen zijn toch gericht op Hassan.

8 augustus

De laatste dag van de Spelen is traditiegetrouw voor de marathonlopers. En misschien kan Abdi Nageeye wel voor een verrassing zorgen. Hij start precies om middennacht in Nederland, 07.00 uur in Tokio.  

Ook bij het baanwielrennen zijn nog medailles te verdelen. De keirin is het sluitstuk om 04.51 uur in Nederland, en Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen de Nederlandse troeven.

Bij de dames is het omnium het laatste onderdeel om 05.25 uur. Een kolfje naar de hand van Kirsten Wild. 

En we gaan nog boksen om 07.00 uur Nederlandse tijd. Nouchka Fontijn in de ring, en daar worden veel tegenstanders echt wel bang van. Pak ze Nouchka!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore