Konvooi in Zwarte Zee

Defensie: urenlange Russische 'schijnaanvallen' op Nederlands schip

29 juni 2021 16:20 Aangepast: 30 juni 2021 14:34
Zr. Ms. Evertsen bij vertrek in Den Helder Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie zegt dat Russische gevechtsvliegtuigen voor een onveilige situatie hebben gezorgd bij een Nederlands marineschip in de Zwarte Zee. Er was sprake van schijnaanvallen door bewapende straaljagers.

Het gaat om de Zr. Ms. Evertsen. Het marineschip bevindt zich ten zuidoosten van de Krim en vaart mee in een Brits konvooi. 

Schijnaanvallen

"Ze vlogen gevaarlijk laag en dichtbij over en voerden schijnaanvallen uit. De gevechtstoestellen waren bewapend met bommen en zogenoemde air to surface-raketten, bedoeld om vanuit de lucht op een doelwit af te vuren. Na de urenlange intimidatiepraktijken, vonden er ook verstoringen plaats van elektronische apparatuur van de Evertsen", zo staat in een verklaring van Defensie.

Defensie heeft enkele foto's vrijgegeven van het incident: 

Russische gevechtsvliegtuigen bij het Nederlandse schip. Russische gevechtsvliegtuigen bij het Nederlandse schip.

Volgens de commandant van de Evertsen was het Nederlandse schip in internationale wateren. "Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties. Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. Het was onverantwoord en onveilig gedrag op zee", zegt kapitein-luitenant ter zee George Pastoor.

Onverantwoord

"Onverantwoord", zegt demissionair defensie-minister Bijleveld. "Zr. Ms. Evertsen heeft het volste recht om daar te varen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kans op ongevallen onnodig vergroot. Nederland zal Rusland hierop aanspreken."

Vorige week maakte Rusland bekend dat ze waarschuwingsschoten hadden gelost richting het Britse marineschip HMS Defender. Dat schip voer in hetzelfde konvooi als de Zr. Ms. Evertsen. Volgens de Britten ging het niet om waarschuwingsschoten, maar was het een aangekondigde Russische schietoefening op grote afstand van het schip.  

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore