Ga naar de inhoud
Fout vlees

Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk

Fastfoodketen McDonalds heeft de inkoop van rundvlees bij slachterij Gosschalk per direct stopgezet. Dat hebben ze gedaan na het zien van de undercoverbeelden die zijn gemaakt in het slachthuis in Epe. Op de beelden, die RTL Nieuws gisteren naar buiten heeft gebracht, is te zien is dat runderen en varkens hard worden geslagen en elektroshocks krijgen toegediend.

Twintig procent van alle hamburgers die McDonalds in Nederland verkoopt zijn afkomstig van koeien die bij Gosschalk zijn geslacht. "Het zijn afschuwelijke beelden en het is totaal onacceptabel", zegt een woordvoerder Eunice Koekkoek van McDonalds. "We zijn een onderzoek gestart waarbij de onderste steen eerst boven moet komen." Het rundvlees voor de hamburgers koopt McDonalds in bij Gosschalk via vleesgroothandel Moypark.

Wroetvarkens naar ander slachthuis

Ook bij een groep varkensboeren die hun dieren houden in grotere en diervriendelijke stallen zijn de beelden hard binnengekomen. Ze leveren hun varkens niet langer meer aan bij Gosschalk. Het gaat om zogenaamde wroetvarkens, die worden in stallen gehouden met dichte vloeren met een dikke laag strooisel waar ze in kunnen wroeten. Elke week leverden ze 500 varkens aan voor de slacht bij Gosschalk. Het vlees van deze varkens wordt onder andere verkocht bij Keurslagers.

"Dierwelzijn staat bij de Stichting Het Wroetvarken hoog in het vaandel, dus dit is in onze ogen onacceptabel", zegt woordvoerder Jos Groothedde. "Wij hebben Gosschalk gevraagd hoe dit mogelijk is en wat ze eraan gaan doen om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen. Tot die tijd laten wij onze varkens elders slachten".

Ook de kleinere supermarktketen Boni laat weten dat het stopt met het slachten van varkens bij Gosschalk. Het slachten van varkens wordt bij een andere slachter ondergebracht. "Dit geeft het bedrijf Gosschalk de gelegenheid orde op zaken te stellen en kunnen wij verplichtingen aan de boeren blijven voldoen", zegt financieel directeur Frank Klören van de Boni.

Boni heeft ruim veertig vestigingen in het midden en oosten van het land.

Keurmerk 'Beter Leven' grijpt in

Een deel van het varkensvlees dat afkomstig is van slachthuis Gosschalk wordt verkocht met een Beter Leven keurmerk. De Dierenbescherming is verantwoordelijk voor dat keurmerk en moet er op toezien dat er diervriendelijk met de dieren wordt omgegaan. De Dierenbescherming noemt het dieptreurig dat na alle eerdere soortgelijke voorvallen er nog steeds slachthuizen zijn die hun personeel niet goed scholen en begeleiden om dit soort onaanvaardbare misdragingen te voorkomen.

De dierenbescherming eist van Gosschalk dat ze extra camera's ophangen die zijn uitgerust met slimme software. Dat moet er voor zorgen dat misstanden eerder worden gesignaleerd. 

Varkens in Nood, die de undercoverbeelden bij Gosschalk heeft gemaakt, is blij dat de beelden iets hebben losgemaakt bij boeren en afnemers van het vlees. "Maar als McDonalds het werkelijk zo goed voor heeft met dierenwelzijn, dan roep ik ze op alleen nog maar scharrel- en biologisch vlees te verkopen in hun fastfoodrestaurants", zegt directeur Frederieke Schouten.
 

Kamermeerderheid wil sluiting

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer bestaande uit VVD, D66, PVV, CDA, PvdD, PvdA, SP en GroenLinks wil dat het slachthuis zo snel mogelijk wordt gesloten. Demissionair landbouwminister Carola Schouten gaat nog deze week bekijken ze het slachthuis kan laten sluiten, maar de NVWA laat na vragen van RTL Nieuws weten dat zoiets op dit moment juridisch gezien niet mogelijk is.