'De vloek duurt voort'

Buitenlandse media meedogenloos over Oranje: 'Totale ineenstorting'

28 juni 2021 08:22 Aangepast: 28 juni 2021 09:02

Niet alleen binnen Nederland wordt het optreden van Oranje gisteravond gefileerd. Buitenlandse media besteden veel aandacht aan de EK-blamage in Budapest. De kritiek op het Nederlands elftal is bijzonder fel.

Het Belgische Sporza schrijft dat het Oranje van De Boer gedoemd was om te mislukken.

"Ooit was hij de Golden Boy van de Nederlandse trainerschool. Nu is de vroege EK-uitschakeling van Nederland een zoveelste zwarte vlek op het palmares van Frank de Boer", schrijft Sporza in een reconstructie.

Het schaamrood staat op de wangen van Oranje, concluderen de Belgen. "Een drama voor Nederland, groot feest bij Tsjechië, dat zich mag opmaken voor een kwartfinale tegen Denemarken."

Totale ineenstorting

Het Britse The Guardian windt er geen doekjes om.

"Geen totaalvoetbal: dit was een totale ineenstorting", schrijft de krant, die de uitschakeling van Oranje vergelijkt met een auto-ongeluk in slow motion. Vooral Matthijs de Ligt krijgt ervan langs. Zijn fout wordt uitgebreid besproken.

"Het was een bizar ding om te doen in deze tijden van de VAR. Een gele kaart werd rood na een blik van de scheidsrechter op het scherm", aldus The Guardian. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na enorme deceptie is de vraag: blijft De Boer coach van Oranje?

"De Ligt verliet het veld radeloos. Voor een verdediger van 67 miljoen pond is zijn atletische vermogen gemankeerd. Hij ziet er absoluut indrukwekkend uit, zolang je hem maar niet vraagt ​​om heel snel om zijn as te draaien."

De Spaanse sportkrant Marca haalt vooral recente uitspraken van Rafael van der Vaart aan. 'Rafa' liet zich eerder kritisch uit over het Spaanse team, wat bij Marca leidt tot leedvermaak nu Oranje uit het toernooi ligt.

"Wat wel duidelijk is, is dat Rafa minstens een jaar zal moeten wachten voordat zijn wens om het tegen Spanje op te nemen in vervulling gaat."

Verspilde kansen

Verder is Marca niet te spreken over de algehele wedstrijd gisteren. "Zelden zie je zoveel duidelijk verspilde scoringskansen in een wedstrijd. Dit Nederland - Tsjechië had er een flink aantal. Barák, Malen en Kadeřábek lieten zeer duidelijke kansen liggen. In Nederland zullen ze zich Malens kans lang herinneren."

De welbekende Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport begint diens betoog met de fout van Juventus-verdediger De Ligt. "Oei, De Ligt!", kopt de roze krant. Verder zijn ook de Italianen niet over dit Oranje te spreken.

"Nederland is verslagen door doelpunten van Holeš en Schick en moet zich beraden op zijn eigen zwakheden. Net als in 2008 was Oranje triomfantelijk in de poule maar volgt een plof in de tweede ronde. In 2016 heeft Oranje zich zelfs niet eens gekwalificeerd. De vloek duurt voort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spelbepalers Oranje laten het op EK op cruciaal moment afweten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore