EK voetbal

Oranje vliegt eruit: Tsjechië met 2-0 te sterk

27 juni 2021 19:54 Aangepast: 25 oktober 2021 20:11
Het Nederlands elftal is uitgeschakeld op het EK. Beeld © ANP

Het is het scenario dat je het meest vreest: Nederland vliegt uit het EK. Toch is het vanavond gebeurd: de Tsjechen hebben Oranje verslagen met 2-0. In de 69ste minuut kwam Tsjechië op voorsprong door een kopbal van Holes, in de 80ste minuut door een schot van Schick. Oranje deed er nog alles aan om een verlies te voorkomen, maar dat mocht niet baten. Boedapest is het eindstation voor de ploeg van Frank de Boer.

Voor rust was het vooral Oranje dat voor gevaar zorgde in het zestienmetergebied van de Tsjechen. In de 14de minuut zorgde Dumfries voor het eerste gevaar. Hij stormde op over de linkerkant en was voorbij doelman Vaclík, maar kreeg de bal niet het doel in vanuit de verre hoek.

Toch zorgde ook Tsjechië voor het nodige gevaar. Aanvoerder Soucek dook op en kopte de bal voorlangs. Vooral in de laatste tien minuten van de eerste helft had Tsjechië een betere fase met meer balbezit. In de 38ste minuut leidde dit tot een grote kans voor Barak, maar De Ligt blokte het schot. 

Vanwege de hitte in Boedapest - de temperatuur liep op tot 30 graden - werd er ook af en toe een drinkpauze ingelast.

Drinkpauze voor de Oranjespelers vanwege de hitte in Boedapest. Drinkpauze voor de Oranjespelers vanwege de hitte in Boedapest.

Na rust begon het Nederlands elftal ongewijzigd aan de tweede helft. De tweede helft begon met een kans voor Malen in de 53ste minuut. De PSV'er liep alleen op doelman Vaclík af, maar de doelman van Tsjechië redde en voorkwam daarmee de 1-0 van Tsjechië.

Het was een aanval die veel goeds beloofde, maar aan die hoop kwam snel een einde. Want in de 55ste minuut moest De Ligt met rood van het veld. Het gebeurde na het moment waarop de verdediger hands maakte en daarmee een Tsjechische kans onderbrak. In eerste instantie kreeg De Ligt geel, maar na een analyse van de VAR oordeelde de scheidsrechter anders. Nederland moest met tien man verder.

De Boer greep meteen in: Malen moest zijn plek afstaan aan Promes. Volgens de Boer zat Malen na 60 minuten aan zijn maximale speeltijd. Meer zou de aanvaller qua fysieke inspanning op dit moment niet aankunnen.

Tsjechië op voorsprong

Tsjechië kreeg het overwicht in de wedstrijd. Al snel vertaalde zich dat in de score: in de 69ste minuut kopt verdediger Holes Tsjechië op een voorsprong. Oranje wist dat het met tien man alles op alles moest zetten om als winnaar van het veld te gaan. 

Holes kopt de bal binnen voor Tsjechië. Holes kopt de bal binnen voor Tsjechië.

De Boer leek alles of niets te gaan spelen. Hij voerde nog een wissel door: Weghorst kwam erin voor De Roon. De duizenden Oranjefans keken in spanning toe, maar zagen de EK-droom in de 80ste minuut daadwerkelijk uit elkaar spatten. Schick schoot de Tsjechen in de 80ste minuut op een 2-0 voorsprong. 

Nederland verliest en vliegt uit het EK. Tsjechië plaatst zich voor de kwartfinale tegen Denemarken in Bakoe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjefans in Boedapest steken LHBTI'ers hart onder de riem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore