Liggen of toch staan?

De muurligger: belachelijk of handig? 'Het is niet de beste baan'

27 juni 2021 12:00 Aangepast: 27 juni 2021 12:16
Donyell Malen als muurligger tijdens de vorige EK-wedstrijd Beeld © ANP

Daar ligt-ie dan, eenzaam achter een rijtje voetballers: de muurligger. Steeds vaker zie je dat een speler bij het verdedigen van een vrije trap achter de muur met medespelers gaat liggen. Ook dit EK is de muurligger een bron van discussie (en ergernis).

De muurligger dook afgelopen seizoen voor het eerst echt op in de eredivisie en in Oranje, maar de tactiek bestaat al jaren. Ze komt overwaaien uit Brazilië, waar vrije trappen geregeld laag werden genomen, onder meer door specialisten zoals Ronaldinho.

Het defensieve antwoord volgde in de vorm van de muurligger. In Nederland is het bekendste voorbeeld waarschijnlijk Ajax-speler Davy Klaassen. Hij lag afgelopen seizoen als bastion op de grond tegen onder meer RKC Waalwijk, PSV én AS Roma.

Davy Klaassen tijdens het Europa League-duel tegen AS Roma Davy Klaassen tijdens het Europa League-duel tegen AS Roma

De discussie rond de muurligger laaide maandag weer op toen Oranje tegen Noord-Macedonië speelde. Een taak voor Donyell Malen. Voetbalkijkers deelden direct hun verbazing op sociale media. 

Marcel Maijer, sportverslaggever van RTL Nieuws, snapt de verontwaardigde reacties wel. "Tja, het is natuurlijk een idioot gezicht. Het ziet er niet uit eigenlijk", vat hij de esthetiek van de muurligger samen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tsjechië is echt geen makkie: 'Een stugge rotploeg'

Toch denkt Maijer dat de muurligger een blijvertje is. "Topsport wordt beslist op details. Alles wordt gedaan om het rendement te maximaliseren. Als de muurligger een van de mogelijkheden is om dat te doen, waarom zou je 'm dan niet gebruiken?"

'Niet de beste baan'

De meningen over de muurligger lijken dus alsnog verdeeld. "Snap ik wel. Het is zeker niet de beste baan in het voetbal", grapt Machiel Debets van FreeKickPro. Het Nederlands bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het analyseren en perfectioneren van vrije trappen in het voetbal - en het verdedigen ervan.

Debets denkt dat de muurligger absoluut effectief kan zijn. "Daar is genoeg bewijs voor. Neem de uitschakeling van Juventus in de Champions League tegen FC Porto vorig jaar", zegt Debets. "Daar bleek het nut van de muurligger heel erg duidelijk."

Juventus werd in de achtste finales uitgeschakeld door een vrije trap die onder de muur doorging. Debets noemt die tegengoal hét moment voor de muurligger. "Want het bewees het nut van de muurligger. Een muurligger had Juventus misschien wel in de Champions League-gehouden."

Debets merkt zelf ook dat de muurligger steeds populairder wordt in de voetbalsport. "Bijna één derde van alle goals worden tegenwoordig gescoord uit standaardsituaties, zoals corners en vrije trappen. Ploegen steken daarom steeds meer energie in het analyseren van de vrije trap."

Blokkeren van de doorgang

Hoewel er nog concrete data over het nut van de muurligger ontbreekt, is het volgens Debets een zekerste dat de tactiek werkt.

"Het is wel belangrijk dat de vrije trap tot twintig meter van het doel genomen wordt. Net buiten het zestienmetergebied dus. Vanaf die afstand wordt steeds vaker gescoord door onder de muur door te schieten", verklaart Debets. "En dus is vanaf die afstand een muurligger handig."

Zeker als de muur hoog springt, is het moeilijk om de bal over de muur te schieten, vertelt hij. "Dan moet de bal precies de juiste snelheid meekrijgen. De bal moet snel kunnen dalen nadat-ie de muur overgaat. Dat is moeilijk. Die kwaliteit hebben niet veel spelers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mátyás is homo in Boedapest: 'Ik hou van Oranjefans, ze zijn lekker vrij'

En dus is het handig om iemand bij de muur te leggen, want zo blokkeer je in elk geval de doorgang over de grond. "Je dwingt de nemer van de vrije trap dan om de bal over de muur heen te schieten." En bij korte afstanden blijft het nemen van zo'n vrije trap lastig, legt Debets nogmaals uit.

"Onderschat dat niet. Daarom leggen specialisten als Lionel Messi stiekem de bal een stukje terug. Zo vergroten ze de afstand tussen de bal en de muur. Hoe groter die afstand, hoe makkelijker het is om de bal de juiste snelheid mee te geven." 

Oranje

Als het aan Debets ligt, moet Oranje dus blijven vasthouden aan de muurligger - ongeacht of het Malen of iemand anders is. "Zolang de afspraken maar helder zijn", voegt hij daaraan toe. "Dat is belangrijk bij het opstellen van een muur, en de muurligger hoort bij de muur. Je moet goed afspreken wie springt en wie niet."

Maar als de bal binnen twintig meter van de goal ligt en er komt een vrije trap, dan zou Debets altijd iemand laten 'muurliggen'. "Natuurlijk, het is vervelend om daar te gaan liggen, maar als er goed wordt gecommuniceerd kan een muurligger punten schelen. En daar gaat het om." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore