'Supercel of een tornado'

Spannende dag voor stormchasers: 'We rijden het hele land door vandaag'

18 juni 2021 17:56 Aangepast: 18 juni 2021 17:57
Een supercell in Charlerois, België. Beeld © Wouter van Bernebeek

Het is een dag zoals geen ander voor stormfanaten in Nederland: de kans op een mega-storm neemt namelijk met de minuut toe. Er is zelfs kans op een tornado en dat is toch een beetje een droom die uitkomt, legt Philippe Schambergen uit. Hij is stormchaser en doorkruist het land op zoek naar de heftigste storm die hij vinden kan.

Philippe, die ook meteoroloog is, is momenteel samen met zijn mede-stormchasers onderweg naar Arnhem. Maar dat kan zo weer veranderen, waarschuwt hij alvast. "We rijden het hele land door. Dat is eigenlijk de enige goede manier om dit te doen."

Supercel

Philippe bekijkt de situatie van kwartier tot kwartier. "We gebruiken daarvoor meerdere weermodellen, maar die zijn het vrijwel nooit met elkaar eens", lacht hij. "Maar wat er ook gebeurt, het gaat in elk geval flink hagelen en onweren."

Philippe Schambergen Philippe Schambergen

Maar hoe laat of waar de storm het hevigst is, is volgens Philippe moeilijk te zeggen. "Niets is zo veranderlijk is als het weer. Zeker in het geval van een supercel. Die kan op ieder moment een andere richting opgaan."

En die supercel, daar is het stormliefhebbers vandaag allemaal om te doen. Vanwege de hoge temperatuur en luchtvochtigheid is de kans op zo’n 'ultieme onweersbui' groot, zegt Philippe. 

"De modellen wijzen er op dit moment op dat die supercel er zeker kan komen. De kans daarop is het grootst in het midden van het land. Vermoedelijk gaat het om één supercel, maar het kunnen er ook meerdere worden."

Bekijk hier de actuele Buienradar:

Het KNMI ging zelfs nog verder door te stellen dat er kans is op een tornado. "De kaarten zien er heel goed uit voor dat soort fratsen", zegt Philippe. Zijn hart gaat daar natuurlijk sneller van kloppen. "Ja, dit is fantastisch. Een dag als deze, die zijn er maar weinig. Maar goed, ik verwacht geen Amerikaanse taferelen en maar weinig mensen gaan iets van zo'n tornado meekrijgen. Een kleine lokale slurf zou al mooi zijn."

'Onweersbuien al heftig genoeg'

Afijn, wel of geen tornado: stormen gaat het sowieso. "En die onweersbuien zullen voor de meeste mensen al heftig genoeg zijn", zegt Philippe, die trouwens ook nog een logische, maar nuttige tip heeft voor mensen die vanavond willen barbecueën:  "Check om de zoveel tijd het weer op de Buienradar-app."

"Het heeft geen nut om alleen ‘s middags te kijken. Je moet de weermodellen continu in de gaten houden, want dit soort buien veranderen steeds van koers, en dan sta je straks misschien wel in de regen met je barbecue."

Het KNMI heeft inmiddels code oranje afgegeven voor bijna heel het land. Er wordt gewaarschuwd voor zware onweersbuien over het westen van het land, met kans op grote hagelstenen van wel 4 centimeter groot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede ronde onweersbuien op komst: 'Heftiger dan vannacht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore