Ga naar de inhoud
Omboeken is mogelijk

Afspraak voor Janssen-vaccinatie vanaf 23 juni, prikken begint 25 juni

Het vaccin van Janssen. Beeld © ANP

Vanaf volgende week woensdag, 23 juni, kun je een prikafspraak maken voor het Janssen-vaccin. Het is dan ook mogelijk een bestaande afspraak voor een mRNA-vaccin om te zetten naar een Janssen-vaccinatie. Er wordt vanaf 25 juni gestart met het vaccineren met Janssen. In totaal beschikt Nederland over 200.000 Janssen-vaccins voor de komende tijd.

Dat meldt de GGD GHOR aan RTL Nieuws. Het vaccineren met Janssen gebeurt in elke GGD-regio op minimaal één locatie. Er volgt snel meer informatie, onder meer over het speciale telefoonnummer dat voor het boeken van een Janssen-vaccinatie in gebruik zal worden genomen. 

Het aanbod geldt voor alle volwassenen, zo werd eerder al duidelijk. "Het priktempo wordt nu zo hoog, dat we inmiddels in de luxefase zitten dat we de keuzemogelijkheid kunnen bieden", zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid daarover.

Minder effectief

Het vaccin van de Leidse farmaceut Janssen werd begin juni uit het vaccinatieprogramma gehaald, nadat de Gezondheidsraad had geadviseerd jonge mensen bij voorkeur een prik te geven met Moderna of Pfizer. Die vaccins hebben een hogere effectiviteit.

Bekijk ook: Ook Janssenvaccin doet gewoon wat het moet doen

03:37
Het Janssenvaccin zou minder bescherming bieden dan de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna. In deze video wordt uitgelegd waarom dat misleidend is.

Bij het vaccin van Janssen zijn daarnaast meldingen gemaakt over een zeldzame, ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Bij jonge mensen is het risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus klein, en weegt het risico op zo'n bijwerking dus extra zwaar.

Eén prik

Daartegenover staat het grote voordeel van het Janssen-vaccin: er is maar één prik van nodig. Om die reden wordt het vaccin al gebruikt voor dak- en thuislozen, militairen, zeevarenden en mensen die in de gevangenis zitten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update