Na arrestatie journalist

Tweede Kamer wil tempo met EU-sancties tegen Belarus: 'Het duurt te lang'

16 juni 2021 03:37 Aangepast: 16 juni 2021 03:42
De dictator van Belarus, Aleksandr Loekasjenko Beeld © AFP

De Europese Unie moet nu echt opschieten met de sancties tegen Belarus. Dat vindt de Tweede Kamer. Ruim drie weken geleden kondigden regeringsleiders sancties aan omdat Belarus een vliegtuig dwong om te landen en zo een journalist arresteerde.

Internationaal was veel verontwaardiging. Europese regeringsleiders besloten tot een vliegverbod en er werden persoonlijke én economische sancties aangekondigd. Maar die sancties zijn er nog niet. Kamerleden van VVD, D66, CDA en PvdA dringen aan op tempo.

Miniatuurvoorbeeld
Op de EU-top:

Rutte: EU-leiders zijn helemaal klaar met regime Belarus

"Ik vind dat het lang duurt. Er is toen in 1 dag snel aangekondigd dat er sancties komen. Dat was een krachtig signaal. Alleen de kracht van dat signaal neemt iedere dag af naarmate er geen sancties zijn", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder moet 'de daad bij het woord worden gevoegd'.

Valse bommelding en straaljager

Eind mei werd de Ryanair-vlucht van Griekenland naar Litouwen gedwongen om te landen in Belarus. Nadat de piloot van het toestel van de Belarussische luchtverkeersleiding te horen had gekregen dat er een bommelding was binnengekomen, begeleidde een gevechtsvliegtuig het toestel naar Minsk. Daar werden journalist Roman Protasevitsj en zijn partner opgepakt door het regime van dictator Loekasjenko.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit is de 26-jarige Roman Protasevitsj, de opgepakte journalist in Belarus

Volgens bronnen in Brussel zijn de sancties tegen betrokken personen zo goed als klaar. Dat gaat om inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. Maar over de economische sancties tegen bepaalde sectoren wordt nog door de EU-landen gesteggeld. Volgens een ingewijde is "binnen één maand voor EU-begrippen ontzettend snel", maar de Kamer wil druk op de ketel houden.

'Kwalijke zaak'

"Ik vind het een kwalijke zaak, want we hebben hier ook in de Tweede Kamer de oppositieleidster uit Belarus uitgenodigd en zij zegt: raak Loekasjenko waar het pijn doet. En dat is in die sectoren", zegt Mulder. "Wij vinden dat de minister vaart moet maken, want het duurt al te lang."

De economische sancties moeten staatsbedrijven raken. "Ik denk aan de olie- en gassector, staal en hout. Die staatsbedrijven zorgen voor grote inkomsten bij het Loekasjenko-regime", aldus Brekelmans. "Minister Kaag heeft gezegd dat de EU slagvaardig moet optreden en als het dan weken of maanden duurt, is dat niet krachtig en slagvaardig."

Vanmiddag debat

Vanmiddag debatteert de Kamer met minister Kaag van Buitenlandse Zaken over de kwestie, want aanstaande maandag heeft de minister overleg met haar Europese collega's.

Bekijk ook: Protasevitsj verschijnt na arrestatie

De opgepakte journalist Protasevitsj geeft alle beschuldigingen toe. Experts denken dat hij onder druk is gezet.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore