Ga naar de inhoud
Nieuwe importregels

Vanaf morgen worden je AliExpress-pakketjes veel duurder: dit is waarom

Van goedkope hoesjes tot USB-kabels en sportartikelen; je vindt het allemaal voor een spotprijsje op AliExpress. Als je graag bestelt op AliExpress zul je vanaf morgen wel dieper in je portemonnee moeten tasten. Een pakketje van de bekende webwinkel (en honderden andere niet-Europese webwinkels) worden dan een stuk duurder. Zes vragen en antwoorden over hoe dat zit.

1. Wat wordt er precies duurder?

Als je nu een bestelling plaatst bij een niet-Europese webwinkel zoals AliExpress of Wish betaal je alleen btw over producten die een waarde hebben van meer dan 22 euro. Voor goedkopere bestellingen zoals een hoesje van 7 euro betaal je op dit moment dus geen btw.

Vanaf 1 juli gaat dit veranderen. De Europese Unie hanteert dan nieuwe importregels voor alle producten die je koopt buiten de EU. Dit geldt bijvoorbeeld voor pakketjes uit landen zoals China, maar door Brexit ook voor het Verenigd Koninkrijk.

Bij het ingaan van de nieuwe importregels betaal je altijd btw, ook voor pakketjes van minder dan 22 euro waar je eerst geen btw voor hoefde te betalen.

Shoppen
Lees ook:
Shoppen bij AliExpress wordt duurder: 'Ik ben nu extreem aan het bestellen'

2. Hoe werkt dit?

Voor elk pakketje dat Nederland binnenkomt, is er een bezorgingsdienst nodig die het pakketje naar je toe brengt. Denk aan PostNL, DHL en UPS. Elke vervoerder is verplicht om invoeraangifte te doen. Dit wordt ook wel inklaren genoemd.

Die kosten komen in sommige gevallen ook voor jouw rekening. Ze bestaan uit btw, afhandelingskosten en invoerrechten. Afhandelingskosten zijn wat je betaalt voor het werk van de douane of bezorgingsdienst om de waarde van jouw pakket te controleren. Invoerrechten betaal je alleen als het gaat om een product dat duurder is dan 150 euro.

3. Hoeveel duurder wordt het?

Voor een pakketje ga je standaard 21 procent btw betalen, ongeacht de waarde. Voor een bestelling van 10 euro ben je dan 2,10 aan btw kwijt. Of daarnaast nog inklaringskosten in rekening worden gebracht, hangt af van de webwinkel waar je het product aanschaft.

De webwinkel kan er voor kiezen om direct btw te innen wanneer je afrekent. Dan hoeft dit niet gedaan te worden door de douane of bezorgingsdienst en hoef je geen inklaringskosten te betalen. Dit wordt het eenloketsysteem genoemd. Kiest de webwinkel niet voor dat systeem, dan moeten er wel inklaringskosten betaald worden. Die verschillen per bezorgdienst.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders gaven recordbedrag uit in Europese webwinkels

Bij Post-NL betaal je 4 euro inklaringskosten als je online afrekent en 7 euro als je het ophaalt bij een pakketpunt. Bij DHL zijn de kosten ongeveer 10 euro. Als je de kosten toch niet wilt betalen, mag je het pakketje altijd weigeren.

NOS meldt dat het bekende AliExpress er in ieder geval voor gekozen heeft het eenloketsysteem te gebruiken.

Prijsvoorbeeld

  • Eenloketsysteem: als je een hoesje bestelt voor 5 euro bij een niet-Europese webwinkel, komt daar 21 procent btw bij en wordt de prijs 6,05 euro.
  • Geen eenloketsysteem: bij hetzelfde hoesje komen ook inklaringskosten kijken. De inklaringskosten kunnen verschillen per bezorgdienst, maar liggen tussen de 4 en 10 euro. De prijs zal daardoor tussen 10,05 euro en 16,05 euro liggen.

4. Waarom wordt het duurder?

De pakketjes van buiten de EU worden vooral duurder omdat het huidige systeem ongelijkheid creëert tussen Europese en niet-Europese webwinkels. Met de invoering van de nieuwe regels is er een gelijk speelveld.

Martijn Hos van Thuiswinkel.org zei eerder tegen Editie NL: "Het is goed dat partijen buiten de EU verplicht worden btw af te dragen. Daarmee is er een eerlijk speelveld. Het gaat erom dat de prijzen gelijker worden en dat consumenten gaan kopen bij het al goede Nederlandse aanbod."

Volgens Hos helpt deze nieuwe importregeling verder ook tegen duurkoop en gaat het namaak tegen. Met goedkope spullen kom je dan duurder uit omdat ze kwalitatief slechter zijn en snel vervangen moet worden. 

Bekijk ook:

02:41

5. Geldt dit ook voor een pakketje dat ik nu bestel en dat na 1 juli aankomt?

Als je al een pakketje hebt besteld en de bestelling pas na 1 juli aankomt, betaal je ook btw. Let dus goed op het bezorgmoment als je nu nog een pakketje van een niet-Europese webwinkel wilt bestellen.

Voor spullen van webwinkels die het eenloketsysteem nu nog niet gebruiken omdat het nog geen 1 juli is, zul je daarom bij aankomst begin juli ook nog eens inklaringskosten moeten betalen.

6. Krijgen veel mensen hiermee te maken?

Uit de meest recente cijfers van Thuiswinkel.org blijkt dat in 2019 4,6 miljoen Nederlanders een product of dienst in een ander land kochten. Samen hebben zij hier 1,1 miljard euro aan uitgegeven.

Volgens Just Hasselaar van Thuiswinkel.org ligt het in de verwachting dat dit voor het jaar 2020 ongeveer 4,9 miljoen Nederlanders zullen zijn met een totale uitgave van 1,4 miljard euro. Er zullen dus veel mensen geraakt worden door de nieuwe regelgeving van de Europese Unie.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.