Oude club trots

Weghorst haalde Oranje op pure wilskracht: 'Niemand zo fanatiek als hij'

15 juni 2021 06:45 Aangepast: 15 juni 2021 08:40
Weghorst (linksonder) en zijn jeugdtrainer Gerard Schwering (rechtsboven) in 2006

Al in zijn eerste wedstrijd op een Europees kampioenschap scoorde Wout Weghorst zijn eerste doelpunt voor Oranje. Nederland won zondag met 3-2 van Oekraïne. Mede dankzij Weghorst, maar het was niet vanzelfsprekend dat hij ooit zou schitteren in het Nederlands elftal. Verre van. "Door zijn drive en instelling is hij gekomen waar hij nu staat."

Weghorst (28) begon zijn voetbalcarrière bij RKSV NEO in zijn geboorteplaats Borne, waar hij nu nog steeds woont met zijn vrouw en twee kinderen.

Supertrots

Zijn jeugdtrainer Gerard Schwering, die ook in Borne woont, spreekt vol lof over kersvers international Weghorst. "Prachtig dat hij als plaatsgenoot het tweede doelpunt maakt. Chapeau, ik ben supertrots."

Schwering heeft Weghorst twee jaar getraind in de C-jeugd. Hij was pas 13 jaar oud maar had al een sterk karakter. "Hij was een hele gedreven jongen die volledige inzet toonde. Hij wilde altijd blijven winnen."

Ontlading bij Weghorst na de 2-0 tegen Oekraïne. Ontlading bij Weghorst na de 2-0 tegen Oekraïne.

Weghorst wist dan ook al op vroege leeftijd hoe zijn toekomst eruit zag. "Als hij vroeger bij Sinterklaas kwam zei hij altijd dat hij profvoetballer wilde worden. Hij was echt heel fanatiek."

Teamverband 

De Oranjespeler was bijna altijd het meest spraakmakend op het veld, maar in teamverband waren die eigenschappen niet altijd even handig. "Hij verwachtte ook altijd van zijn medespelers dat ze zo net fanatiek waren als hij. Dat kon soms voor wrijving zorgen. Hij was de boel dan flink aan het opjutten", zegt Schwering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buitenlandse media zien vrolijk Oranje na zwaar weekend: 'Dit had het toernooi nodig'

Op 16-jarige leeftijd in de B-jeugd was dit niet veel anders. Martijn Willemsen, oud-trainer in de B-jeugd, beaamt dit. "Hij speelde af en toe zijn eigen wedstrijd. Alles met het doel om met zijn team de wedstrijd winnen. Voor zijn teamgenoten was het dus geen makkelijke jongen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

3 punten! Oranje wint zenuwslopend duel met Oekraïne

Oud-teamgenoot Kees Vreeswijk speelde ruim acht jaar samen met Weghorst in de jeugd. Het fanatisme herkent hij uit duizenden. "Maar", zegt hij, "je kan beter met hem in een team zitten dan dat je tegenover hem staat."

Vreeswijk (links) en Weghorst (rechts) in 2004. Vreeswijk (links) en Weghorst (rechts) in 2004.

Carrière

Weghorst speelde zijn hele jeugd bij RKSV NEO. Vanuit de B-jeugd sloeg hij de A-jeugd over en ging hij gelijk naar de senioren. Hij speelde een jaar voor het eerste team van RKSV NEO en vertrok in 2011 naar DETO Twenterand. Daar wekte hij de aandacht van een aantal profclubs en vervolgde zijn carrière toen bij Willem II.

Na deze stap ging hij naar FC Emmen waar hij zijn debuut maakte in het betaald voetbal. Na dit contract begon hij in 2014 voor Heracles Almelo. In 2016 transfereerde Weghorst naar AZ. Sinds 2018 speelt hij voor VfL Wolfsburg. Weghorst werd door bondscoach Frank de Boer geselecteerd voor de Oranjeselectie van het EK.

Het grote Oranje

Volgens Schwering was Weghorst altijd al een veelbelovende speler, maar dat hij ooit bij het grote Oranje zou spelen had hij niet verwacht. "Hij is in principe nooit geselecteerd voor een regionale jeugdselectie en hij heeft er hard voor moeten werken. Dit laat zien dat je met een goede instelling heel ver kunt komen."

Ook oud-teamgenoot Vreeswijk had niet zien aankomen dat Weghorst ooit bij Oranje zou spelen. "Je hebt het beeld dat profvoetballers worden opgepikt door betaald voetbalorganisaties op jonge leeftijd, maar Wout zat tot zijn zeventiende nog bij NEO."

"Hij was een goede voetballer, maar daar hadden we er wel meer van in het team. Maar hij deed echt alles wat kon om een betere voetballer te worden. Als we vrijdagavond afspraken kwam hij vaak niet omdat we de volgende dag training hadden. Alles draaide om voetbal."

Bewondering

Oud-jeugdtrainer Schwering heeft er dan ook des te meer bewondering voor. "Petje af en grote klasse. Overal waar hij speelt gaat hij een trapje hoger. Niemand dacht dat Heracles naar AZ hem ging lukken, maar hij heeft het toch gedaan."

Vreeswijk en zijn vriendengroep die allemaal speelden bij de club RKSV NEO zijn allen supertrots. "We kwamen gisteren samen om naar het EK te kijken en zijn supertrots op hem, het is ontzettend knap wat hij allemaal bereikt heeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore