Ga naar de inhoud
Motie van VVD

'Sneller meer vergunningen voor festivals en kermissen'

Een eerdere editie van het Lowlands-festival. Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer willen meer ruimte voor festivals, kermissen en andere culturele activiteiten. Een motie van VVD-Kamerlid Pim van Strien, gesteund door D66 en CDA, roept het kabinet op om te zorgen dat de overheid sneller meer vergunningen verleent.

"Als het zo goed blijft gaan met de coronacijfers, kan het nog wel eens een hele mooie zomer gaan worden", zegt Van Strien. "Dan moeten we nu wel ruim baan geven aan al die ondernemers die deze zomer voor ons willen inkleuren. Vergunningen mogen dan geen probleem zijn, daarom wil ik dat de vergunningverlening deze zomer sneller en makkelijker wordt, zodat we straks eindelijk weer maximaal van al dat moois kunnen genieten dat culturele ondernemers ons te bieden hebben."

Gemeenten

Het kabinet moet overleggen met de provincies en gemeenten om de vergunningsaanvraag sneller te laten verlopen, zo vinden de indieners van de motie. Bij gemeenten klinken juist grote zorgen: als te snel te veel evenementen worden toegestaan, kunnen in gemeenten onhoudbare situaties ontstaan. In het Veiligheidsberaad, het overlegorgaan van de verschillende veiligheidsregio's met het kabinet, zijn burgemeesters bezorgd over dreigende problemen.

Feesten
Lees ook:
Feesten zonder afstand houden: 30 juni mogen grote evenementen weer, mét test

Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet aan dat vanaf 30 juni weer volledige evenementen mogelijk zijn, maar dan moeten alle gasten wel getest worden. Bezoekers moeten een coronatest laten zien die maximaal 40 uur oud is, of een bewijs dat zij gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad. Zij hoeven dan geen afstand te houden en geen mondkapje te dragen.

Later vandaag debatteert de Tweede Kamer over de cultuursector tijdens de coronacrisis, met demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs en Cultuur.

Bron: RTL Nieuws