Ga naar de inhoud
Vertrek Pieter Omtzigt

Maurice de Hond peilt CDA op een dieptepunt: 8 zetels

Pieter Omtzigt in 2020. Beeld © ANP

Opiniepeiler Maurice de Hond peilt het CDA op het laagste zetelaantal ooit voor de partij gemeten. De partij staat in de nieuwste peiling op 8 zetels. Gisteren besloot het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt de partij te verlaten.

Het CDA heeft - nu nog - 15 zetels in de Tweede Kamer. Dat worden er straks 14, als Omtzigt terugkeert als Kamerlid, want dan neemt hij zijn zetel mee. Dat is over enkele maanden, Omtzigt zit nu met een burn-out thuis.

Een deel van de peiling is uitgevoerd voordat bekend was dat Pieter Omtzigt opstapte als lid van het CDA en een gedeelte na de aankondiging. Volgens De Hond laat de peiling zien dat 'steeds meer kiezers zich niet meer goed vertegenwoordigd voelen door een politieke partij en dus makkelijker van partij wisselen of zich op nieuwe partijen richten'.

76 pagina's frustratie en kritiek

Aanleiding voor Omtzigts vertrek was een totaal verstoorde verhouding tussen Omtzigt en de partijtop. Eerder deze week lekte een interne notitie van Omtzigt uit, waarin hij fel uithaalde naar de partij. Het leidde tot grote onrust binnen het CDA. "Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren", schrijft hij.

Vernietigende
Lees meer:
Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA

In de notitie van 76 pagina's beschrijft Omtzigt hoe hij werd tegengewerkt in de partij en zich er soms zelfs 'onveilig' voelde. Zo toont hij scheldkanonnades uit verschillende appgroepen, waarin Omtzigt onder meer voor "teringhond, psychopaat, zieke man, eikel, gestoord, labiel" werd uitgemaakt.

Omtzigt is zeer gefrustreerd over de gang van zaken binnen het CDA en heeft veel kritiek op de partijtop de afgelopen jaren.

Ook schrijft Omtzigt dat hij de partijleider zou worden als Hugo de Jonge zich uit die rol zou terugtrekken, maar dat hij op 'onheuse wijze' werd gepasseerd. Wopke Hoekstra volgde De Jonge op als partijleider. Vorige zomer verloor Omtzigt nipt de lijsttrekkersverkiezing van De Jonge.

Geen scheuring

CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat het vertrek van Pieter Omtzigt leidt tot een scheuring van de partij, zo zei hij gistermiddag.
 

Hoekstra over Omtzigt: 'Ik was dolgraag met hem doorgegaan'

04:15

Tot dusver hebben zich nog geen CDA-Kamerleden gemeld die zich bij Omtzigt willen aansluiten. De populaire CDA'er haalde bij de vorige verkiezingen ruim 342.000 stemmen. Daarmee was hij zelf al goed voor bijna vijf Kamerzetels.