EK voetbal

Oranje maakt geen indruk in buitenland: 'Kwartfinale zit er net in'

11 juni 2021 09:06 Aangepast: 11 juni 2021 09:12
Het Nederlands Elftal voor oefenwedstrijd EK Beeld © ANP

Het EK voetbal begint vanavond. Over exact een maand weten we wie Portugal opvolgt als het beste voetballand van Europa. Wij hopen natuurlijk Nederland, maar in het buitenland geloven ze niet in Oranje. We maakten een rondje langs onze correspondenten. "Holland is er weer bij, maar daar blijft het ook bij."

In Frankrijk heeft correspondent Eveline Bijlsma de kranten doorgespit. Le Monde kopt dat Oranje favoriet is in poule C.

"Nederland is ook wel weer toe aan succes, na zijn afwezigheid op het EK van 2016 en WK van 2018." Een compliment zou je denken, maar Le Monde kan het niet laten om er bij ons toch nog iets in te wrijven: "Les Pays-Bas heeft sinds het EK van 1988 geen grote titel meer behaald." En volgens de Fransen gaan we dat ook nu niet doen.

Rampzalig en lachwekkend

De Engelsen lachen zich helemaal rot. Ze zijn totaal niet onder de indruk van Oranje. Zeker niet na die rampzalige oefenwedstrijd tegen Schotland.

Correspondent Anne Saenen: ''De Britten twijfelen of het Nederlandse elftal opgewassen is tegen de grootheden van het toernooi. Vooral vanwege het ontbreken van Virgil van Dijk – de populaire speler van Liverpool – maken ze zich zorgen.

De Jong en De Ligt balen in rampzalige oefenwedstrijd tegen Schotland De Jong en De Ligt balen in rampzalige oefenwedstrijd tegen Schotland

Hooguit kwartfinale

Sport Bild in Duitsland is het daarmee eens, maar komt met een verrassend inzicht. "Oranje zonder Van Dijk, maar met Weghorst."

Wout Weghorst scoorde het afgelopen seizoen in de Bundesliga aan de lopende band bij VfL Wolfsburg. Volgens de Duitse kranten zou hij de oplossing kunnen zijn voor het spitsenprobleem bij Oranje, ziet correspondent Jeroen Akkermans. "Weghorst speelt in een topcompetitie en is een mentaliteitsmonster." En van zo'n 'Mentalitäts-monster', daar zijn ze gek op hier in Duitsland, aldus Akkermans.

Kicker, het belangrijkste voetbaltijdschrift van Duitsland, analyseert ook nog onze talenten. Ryan Gravenberch noemen ze een 'uiterst spannende youngster' die het weleens kan gaan maken op het EK. Maar verder dan de kwartfinale ziet Kicker ons niet komen.

Wout Weghorst na zijn eerste doelpunt voor Oranje Wout Weghorst na zijn eerste doelpunt voor Oranje

Geloof in Oranje

In Italië zien ze Nederland wel verder komen op het EK. "Oranje roept bij de Italianen sympathie op en wellicht ook een gevoel van identificatie omdat Italië ook met een jong team speelt", zegt correspondent Anouk Boone. "Maar Nederland in de finale? Dan beginnen de wenkbrauwen hier te fronsen, hoor."

Is er dan echt helemaal niemand in het buitenland die in Oranje gelooft? Jawel hoor. Het was flink zoeken voor Eveline Bijlsma in Frankrijk. "Voor het regionale dagblad Ouest-France is Nederland de favoriet. Aanvoerder Georginio Wijnaldum krijgt lovende woorden. Is Memphis Depay een speler om in de gaten te houden. En wordt Frenkie de Jong de ster van het EK." Hup Holland dus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore