Arbeidsmigranten hebben de afgelopen 6 jaar voor 70 miljoen euro kunnen profiteren van een maas in de Nederlandse belastingwet. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer, na een onthulling van RTL Nieuws. Het geld kan niet meer worden teruggehaald.
Buitenlandse arbeiders maken gebruik van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Die is bedoeld voor ouders met jonge kinderen die allebei werken. Maar door een gat in de wet krijgen arbeidsmigranten met een gezin in het buitenland, vrijwel altijd deze korting. Ook als hun partner niet werkt. Dat levert hen tot ruim 2800 euro per jaar op.
Het ministerie berekende dat arbeidsmigranten de afgelopen zes jaar voor in totaal 218 miljoen euro gebruik hebben gemaakt van deze regeling. Naar schatting 70 miljoen euro daarvan zou volgens het ministerie zijn gegaan naar mensen voor wie het eigenlijk niet bedoeld was.

Vijlbrief wil de wet per 1 januari volgend jaar gerepareerd hebben, omdat de huidige situatie 'niet in lijn is met de geest van de wet'. Maar het uitbetaalde geld terugvorderen gaat niet lukken, zo schrijft de staatssecretaris.
De arbeidsmigranten hebben immers legaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden binnen de wet. Bovendien zou het een te grote operatie worden, omdat dan alle gevallen opnieuw moeten worden beoordeeld.
Wat is de inkomensafhankelijke combinatiekorting?
De Inkomensafhankelijke combinatiekorting bestaat sinds 2015 en is bedoeld als financiële stimulans, zodat beide ouders met jonge kinderen blijven werken. Een gezin waarvan slechts één van de ouders werkt, krijgt daarom de korting niet.
Maar bij een arbeidsmigrant die hier werkt en wiens partner in Polen voor de kinderen zorgt, ligt dat anders. Als die arbeidsmigrant hier niet bij een gemeente staat ingeschreven, maar bij zijn gezin in Polen, krijgt hij wel de jaarlijkse korting en krijgt hij dus tot 2881 euro terug.
Dat komt omdat voor de Belastingdienst de vrouw van de Poolse arbeidsmigrant niet bestaat. Ze woont in Polen, waardoor ze geen fiscaal partner kan zijn van iemand die in Nederland belasting betaalt. En als er geen partner is, ziet de Belastingdienst de arbeidsmigrant als alleenstaande met een kind.
De staatssecretaris erkent dat deze fout in de wet al in 2015 en 2018 bij het ministerie bekend was. Maar de oplossing hiervan heeft 'helaas niet de juiste prioriteit gekregen'. Dat de wet nu alsnog aangepast wordt, is naar aanleiding van de berichtgeving van RTL Nieuws, zo stelt Vijlbrief.