Ga naar de inhoud
Prominent partijlid

CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Het CDA gaat bekijken of mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden lid kan blijven van de partij. Het CDA-bestuur heeft een royementsverzoek gekregen, zo bevestigt een woordvoerder van het partijbestuur aan RTL Nieuws.

Opiniemaker en voormalig ambtenaar Van Lienden is lid van het CDA en schreef mee aan het verkiezingsprogramma. Hij is in opspraak geraakt vanwege een mondkapjes-deal. 

Van Lienden verdiende miljoenen euro's aan een deal met VWS, terwijl hij eerder herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren. Ook was de kwaliteit van de mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen de kapjes ongebruikt in een opslag.

Snel opgericht bedrijfje

De verkoop verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie. Inmiddels is ophef ontstaan, omdat Van Lienden via een snel opgericht bedrijfje Relief Goods Alliance miljoenen winst heeft gemaakt op de levering. De overheid betaalde ruim 100 miljoen euro voor de mondkapjes. Volgens verantwoordelijk minister Van Ark (VVD) heeft de overheid vorig jaar niet te veel betaald. De spullen uit China waren "van een goede kwaliteit en een redelijke prijs", aldus de minister. 

Van
Lees meer:
Van Lienden verdiende 9 miljoen aan mondkapjesdeal: 'Klaar met deze opera'

9 miljoen euro

Van Lienden heeft berichtgeving van Follow the Money bevestigd dat hij 9 miljoen euro overgehouden met de verkoop. Zijn twee partners verdienden meer dan 5 miljoen euro per persoon. Verantwoordelijk minister Van Ark (VVD) gaat in een brief aan de Tweede Kamer niet in op een mogelijke winst, maar ze schrijf wel dat "het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn gemaakt aan een internationale crisis niet goed is".

Korte lijntjes

Van Lienden had als prominent CDA-lid korte lijntjes had met bestuurders en Kamerleden. Van Lienden heeft zijn aanbod rechtstreeks onder de aandacht gebracht van zijn partijgenoot en zorgminister Hugo de Jonge en bij diens politiek assistent. Het bod is naar Martin van Rijn doorgestuurd, aldus het ministerie. Het ministerie van Volksgezondheid, dat de mondkapjes inkocht bij het bedrijf van Van Lienden, blijft erbij dat hij behandeld is als iedere andere leverancier.

Royement 

Bij het CDA-bestuur is na alle ophef nu een verzoek binnengekomen om Van Lienden te royeren. "Er is een verzoek tot royement door een CDA-lid ingediend, hier zal met de gebruikelijke zorgvuldigheid mee worden omgegaan", zegt een woordvoerder van de partij. 

Puinhoop
Rekenkamer:
Puinhoop bij ministerie Volksgezondheid: 5,1 miljard aan coronauitgaven niet te controleren

Het CDA heeft een speciale Integriteits- en Royementscommissie. Die commissie moet het bestuur adviseren over integriteitsregels en royementverzoeken. Volgens de statuten zijn CDA'ers 'betrokken, onkreukbaar, moedig, communicatief, transparant, bezonnen en respectvol'. Binnen acht weken moet de commissie duidelijkheid geven.

Het partijbestuur besluit uiteindelijk of iemand wordt geroyeerd. Een geroyeerd lid kan tegen het royement in beroep. Sywert van Lienden heeft nog niet gereageerd op het royementsverzoek.