Voorkomen misbruik

VVD wil identificatieplicht voor modellen erotische websites

27 mei 2021 06:41 Aangepast: 27 mei 2021 10:54
Beeld © ANP

Online platforms als seksadvertentiewebsite Kinky.nl en Onlyfans moeten worden verplicht om identificatie te vragen van hun gebruikers. Dit om te voorkomen dat minderjarigen vrijwillig of onvrijwillig seksuele diensten aanbieden. Dit stelt de VVD vandaag voor in een Kamerdebat.

Op websites zoals kinky.nl, seksjobs.nl en Onlyfans kunnen bezoekers legaal terecht voor het bekijken van erotische foto's en filmpjes, of voor het vinden van een sekscontact. Een aanbieder moet ouder zijn dan 18 jaar om dat soort materiaal te kunnen plaatsen. Maar op deze online platforms liggen malafide praktijken met minderjarigen op de loer. "Het lijntje is dun. Zeker tegenwoordig. Een post is snel gemaakt op social media maar daarna kan het je een leven lang achtervolgen", aldus VVD Tweede Kamerlid Wiersma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De erotische podcast wordt steeds populairder

Meldplicht

De VVD wil minderjarigen beter beschermen. Onder meer door aanbieders van het materiaal te verplichten zich te identificeren, zodat zeker is dat ze meerderjarig zijn.  Wiersma: "Dus niet alleen de identiteit controleren met een paspoort, maar ook verifieren. Dat moet verplicht zijn voor online platforms of ze nou in het buitenland gehost zijn of in Nederland."

Verder eist de VVD dat er een expliciete meldplicht komt van deze platformen richting politie en justitie, bij een verdenking van het plaatsen van foto's van minderjarigen. Want nu is er alleen een verwijderingsplicht.

Misbruik

De kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes is groot voorstander van een identificatieplicht en is blij met het VVD-plan. Volgens de organisatie wordt weliswaar vaak om identificatie gevraagd, maar niet altijd. "Misbruik kan dan op de loer liggen, dus daarom is de plicht heel nuttig."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore