Advies aan informateur Hamer

Oproep: zet aparte minister voor Fiscale Zaken in nieuw kabinet

27 mei 2021 08:21 Aangepast: 27 mei 2021 08:22
Beeld © ANP

Het nieuwe kabinet moet een speciale minister voor Fiscale Zaken krijgen. Die moet verantwoordelijk zijn voor alle rijksinkomsten en uitvoeringsdiensten als de Belastingdienst, de douane en de dienst domeinen. Dat schrijft oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

Van Eijck heeft zijn voorstel besproken met ambtenaren op het ministerie van Financiën, bij de Belastingdienst, wetenschappers, diverse politici en andere betrokkenen. Volgens hem zijn ze allemaal enthousiast over zijn plan.

De voormalige staatssecretaris is ook kroonlid van de Sociaal Economische Raad, maar benadrukt dat hij dit plan op persoonlijke titel heeft geschreven. "Niemand komt op voor de Belastingdienst waar de samenleving wel behoefte aan heeft. Ik doe dit als oud-staatssecretaris van Financiën."

Rigoureuze vereenvoudiging

"Het is vreemd dat wij een minister van Financiën hebben die uiteindelijk in de ministerraad gaat over de Belastingdienst. Je moet een minister hebben die gaat over alle inkomsten inclusief de uitvoeringsdiensten en eentje die gaat over de uitgaven, dat is de minister van Financiën", aldus Van Eijck in een toelichting.

"Zo houd je ook de begrotingsregels in ere die eisen dat we uitgaven en inkomsten strikt scheiden. En heb je geen staatssecretaris meer voor de belastingen, waar een minister de baas over is."

De nieuwe minister van Fiscale zaken moet werk maken van een rigoureuze vereenvoudiging van het belastingstelsel zodat het weer uitvoerbaar wordt, schrijft Van Eijck aan Hamer. Het toeslagenstelsel moet verdwijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mariëtte Hamer (PvdA) naar voren geschoven als nieuwe informateur

Omvallen

De kinderopvangtoeslag zou direct ten goede moeten komen aan de kinderopvang, de huurtoeslag moet onderdeel zijn van het gemeentelijk huurbeleid en de zorgtoeslag moet worden verrekend met de zorgverzekeringspremie.

Hij wijst erop dat op dit moment de Belastingdienst op omvallen staat. "De problematiek bij de dienst is heel groot. Het gaat echt niet goed. Dat het slecht gaat met toeslagen weten we, maar er is veel meer aan de hand. Er moet nu echt ingegrepen worden”, zegt Van Eijck.

Stevige stappen

"Want alleen dan krijgen we een goed functionerende Belastingdienst. Daar is de samenleving bij gebaat en de Belastingdienst ook. Voor de toekomst van de Belastingdienst is het cruciaal dat een nieuw kabinet stevige stappen maakt", aldus de voormalige staatssecretaris.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore