130 gevallen bekend

Amerika doet onderzoek naar mysterieus microgolfwapen

25 mei 2021 16:48 Aangepast: 25 mei 2021 18:19
Slachtoffers spreken over migraineklachten (beeld ter illustratie). Beeld © PA Images / Alamy

De Amerikaanse regering onderzoekt of tientallen functionarissen en spionnen het slachtoffer zijn geworden van een mysterieus wapen, dat gebruik zou maken van microgolven. De vermeende slachtoffers hebben last van plotselinge hoofdpijn, flitsen, oorsuizen en duizeligheid.

Het is een verhaal dat tot de verbeelding spreekt en veiligheidsexperts in Washington al jaren bezighoudt. De klachten worden ook wel het Havana-syndroom genoemd, vernoemd naar de stad waar de eerste gevallen werden ontdekt.

In de Cubaanse hoofdstad kregen medewerkers van de CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in december 2016 voor het eerst zware migraineklachten.

130 incidenten bekend

Daarna doken ook andere mogelijke gevallen op. Inmiddels zijn bij de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zo'n 130 incidenten bekend, in landen als Kirgizië, China, Oostenrijk en de Verenigde Staten zelf.

Onder de slachtoffers ook vier medewerkers van de Trump-regering, vijftig CIA-leden en voor de rest veel ambtenaren en hun familie, zo meldt The New Yorker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raadsel rond 'onzichtbare aanvallen' op diplomaten VS in Havana wordt steeds groter

Soms verdwenen klachten abrupt nadat mensen een andere kamer inliepen, andere keren lijken de gevolgen langdurig. Omdat de klachten uiteenlopen voelden slachtoffers zich lange tijd niet serieus genomen.

Chris Miller, de laatste minister van Defensie onder president Trump, nam de zaak hoger op toen een zeer ervaren militair zich met klachten meldde. 'Op dat moment kun je het niet langer negeren', zei Miller tegenover persbureau AP.

Nieuw onderzoek

Een nieuw regeringsonderzoek onder leiding van de Nationale Veiligheidsraad, met ook hulp van de CIA, moet nu voor duidelijkheid zorgen. De grote vraag is of een buitenlandse macht doelbewust Amerikaanse functionarissen kan aanvallen door schadelijke microgolven uit te zenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microgolven waarschijnlijke oorzaak mysterieuze ziekte Amerikaanse diplomaten op Cuba

Een advocaat die slachtoffers bijstaat zegt over Amerikaanse overheidsdocumenten te beschikken, die stellen dat een vijandelijke mogendheid mogelijk eind jaren 90 al beschikte over een microgolfwapen. Daarmee zouden ze de vijand kunnen 'verzwakken, intimidieren of uiteindelijk doden', zo zou het document stellen.

Overigens beschikt het Amerikaanse leger zelf ook over een vergelijkbaar wapen. Het Active Denial System, zoals het wapen officieel heet, is onder meer ingezet tijdens de oorlog in Afghanistan. De schotel moet worden gemonteerd op een auto. Een kleiner formaat bestaat ook, deze zogenoemde Silent Guardian wordt gebruikt om een gevangenis in Los Angeles te bewaken.

Andere oorzaken?

Toch wordt er ook met een ander, minder gevoelig, scenario rekening gehouden. Experts sluiten niet uit dat de functionarissen het slachtoffer zijn van eigen veiligheidsapparatuur. Hard bewijs dat het wapen de oorzaak is, is er nog niet.

Intussen zullen leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat zich ook over de kwestie buigen. Er zal gestemd worden of de slachtoffers financiële steun moeten krijgen. Sommigen lopen nog altijd rond met klachten als gehoorschade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore