Ga naar de inhoud
Nigeria

Leider Boko Haram waarschijnlijk dood, maar VS keert geen 7 miljoen uit

De gevreesde leider van Boko Haram, Abubakar Shekau. Beeld © Still uit video Boko Haram

Op zijn hoofd is door Amerika een beloning gezet van zeven miljoen dollar. Hij is dan ook een van de meest gevreesde terreurleiders ter wereld: Abubakar Shekau, de baas van terreurgroep Boko Haram in Nigeria. Het ziet ernaar uit dat Shekau bij gevechten zou zijn omgekomen, maar Amerika wil niet uitkeren: "Zo werkt dat niet jongens."

Shekau zou namelijk zijn omgekomen bij een aanval van rivaliserende jihadisten. De plaatselijke tak van IS, genaamd Iswap (Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie), wist de Boko Haram-leider woensdag in te sluiten, in het ontoegankelijke Sambisa-bos in het noordoosten van Nigeria. Veel is er nog onduidelijk, maar Shekau zou zich hebben opgeblazen om te voorkomen dat hij in handen van IS viel. Hij zou dood, of zeer zwaargewond zijn.

Het nieuws dat IS verantwoordelijk zou zijn voor de uitschakeling van Shekau zorgde voor een melige tweet van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: "Hey, IS-jongens. Voor de duidelijkheid: nee – jullie komen niet in aanmerking voor de beloning. Dat is niet hoe het werkt", staat er.

Amerikaanse Special Forces en het Nigeriaanse leger maken al jaren jacht op Shekau. Het is niet voor het eerst de afgelopen jaren dat zijn dood wordt gemeld. Het Nigeriaanse leger heeft eerder trots verklaard dat ze hem te pakken hadden, maar telkens dook Shekau weer op in video’s. Terreurwatchers zijn nu een stuk zekerder.

Uit afgeluisterde communicatie tussen commandanten van Iswap zou blijken dat Shekau dood is. Maar het Nigeriaanse leger is terughoudend. "Het is een gerucht dat we onderzoeken. We kunnen er alleen iets over zeggen als het wordt bevestigd", zegt woordvoerder Mohammed Yerima tegen persbureau Reuters.

Het doel: een eigen kalifaat

De dood van Shekau, als die wordt bevestigd, kan je zien als een opsteker in de strijd tegen terreur in Afrika. Sinds 2009 is hij de leider van Boko Haram, dat uitgroeide tot een gevreesde streng-islamitische terreurorganisatie. Het doel was een eigen kalifaat. Met aanslagen en aanvallen op dorpen in het oosten van Nigeria en omliggende landen zijn zeker 40.000 mensen gedood. Twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Ook de hoogste militair van Nigeria is omgekomen. Hij overleed vrijdagmiddag bij een vliegtuigcrash bij de stad Kaduna. Zijn dood en die van de Boko Haram-leider hebben zo op het oog niets met elkaar te maken.

De 54-jarige generaal Ibrahim Attahiru werd vier maanden geleden benoemd tot chef van de legerstaf. Bij de crash kwamen in totaal elf mensen om. Onder de doden ook andere hooggeplaatste militairen. De luchtmacht is een onderzoek begonnen naar de oorzaak. 

Terreurgroep Boko Haram werd vooral bekend met de ontvoering van honderden schoolmeisjes in Chibok, in april 2014. Slaven, volgens Shekau, die hij op de markt zou gaan verkopen, zo zei hij in een videoboodschap.

De ontvoering zorgde voor grote verontwaardiging en een wereldwijde actie waar beroemdheden zoals Michelle Obama aan mee deden: #bringbackourgirls. Sommigen ontsnapten, maar nog altijd zijn niet alle meisjes van toen teruggevonden. En sindsdien zijn er in Nigeria meer ontvoeringen geweest.

Het nietsontziende optreden van Boko Haram tegen onschuldige burgers zorgde vijf jaar geleden voor een scheuring binnen de groep. Veel strijders hadden moeite met de tactiek van Shekau en stapten uit Boko Haram. Zij vormde in 2016 de groep Iswap, en spraken hun trouw uit aan Islamitische Staat.

Mogelijk weer samensmelting

Iswap wil vooral het Nigeriaanse leger aanvallen. Maar het kwam afgelopen jaren ook geregeld tot heftige confrontaties met Boko Haram. Met nu dus waarschijnlijk de dood van Shekau tot gevolg.

Als Shekau uit de weg is kan het er volgens deskundigen toe leiden dat beide groepen hun grieven opzij zetten en weer samensmelten. Tot een grote terreurgroep, die met geweld zal blijven proberen een deel van Nigeria te controleren.

Zie ook:

01:25
Boko Haram gebruikte ontvoerde meisjes dienden als slaaf, of als zelfmoordterrorist. Afrika-correspondent Saskia Houttuin sprak in 2018 met een van hen, Amina.