Ga naar de inhoud
Digitale pas

Tweede Kamer: elke Nederlander gratis test voor zomervakantie

De camping van Val D'Isere in de Alpen. Beeld © Olaf Kraak

Elke Nederlander die op reis wil, moet zich gratis op corona kunnen laten testen. Dat wil een meerderheid van Tweede Kamer. Voor de aankomende zomervakantie wordt gewerkt aan een digitale pas binnen de Europese Unie, die aangeeft of een reiziger gevaccineerd of recent getest is.

Een motie van D66 wordt ook ondertekend door CDA, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, VOLT en DENK. Daarmee heeft de motie steun van een meerderheid. 

Tweedeling

"We zijn in Nederland in de zomer nog niet klaar met vaccineren, dus dat mag ook met een negatief testbewijs, maar dat moet ook voor iedereen beschikbaar zijn", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Neem een jong gezin met drie kinderen dat naar de camping wil. Die zien de kosten voor hun vakantie toenemen voor dure testen. Die creëert een tweedeling in de samenleving en dat moeten we niet willen."

Betalen voor testen zou reizigers op kosten jagen. "We moeten voorkomen dat alleen de mensen met geld nog op reis kunnen gaan, vandaar ons pleidooi voor gratis testen", aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Bekijk ook: Zes vragen over de coronapas

02:45
Weer op vakantie in de EU? Zes vragen over de coronapas beantwoord

Onderhandelingen in Europa

De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen over de precieze afspraken over de coronapas, die vermoedelijk officieel Covid-certificaat gaat heten. Wie naar een ander EU-land wil reizen, zou vanaf 21 juni met een QR-code kunnen aantonen dat hij of zij is ingeënt, negatief heeft getest of antistoffen heeft door een eerdere besmetting.

Het gratis testen is ook een discussiepunt in de Europese onderhandelingen. Het Europees Parlement wil graag dat wie nog niet is ingeënt, zich gratis kan laten testen voor het coronacertificaat. Maar dat bepalen de EU-landen zelf wel, vinden Nederland en volgens een diplomaat ook de andere lidstaten.

Reizen
Lees meer:
Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk, dit betekent dat voor jou

Ook moet nog duidelijk worden hoe de pas precies werkt, hoe lang de PCR-test geldig blijft en of één vaccinatieprik genoeg is. Daarnaast moet duidelijk worden of mensen die de Chinese of Russische vaccins hebben gekregen ook een digitale pas krijgen. Die vaccins zijn nog niet Europees goedgekeurd. 

De invoering van de digitale pas wordt ook besproken op de aankomende EU-top van regeringsleiders volgende week. 

Streefdatum

De bedoeling is dat de digitale coronapas op tijd klaar is voor de zomervakantie. De streefdatum is 21 juni en daarna hebben landen nog een aantal weken nodig om de pas in te voeren. Nederland ligt nog op schema om 21 juni met de pas te beginnen, zegt een ingewijde. Maar landen als Duitsland, Zweden en Ierland hebben waarschijnlijk meer tijd nodig.

CNV:
Liveblog coronacrisis:
CNV: volledig heropenen onderwijs niet wenselijk