Bepaald merk en type

Motorkappen auto's Rotterdam gestolen: 'Criminelen werken op bestelling'

14 mei 2021 17:40 Aangepast: 14 mei 2021 18:53
Motorkop gestolen van een Peugeot in Rotterdam Beeld © Politie Midden-Schieland

Rotterdam waarschuwt autobezitters voor de diefstal van motorkappen. In de afgelopen week verdwenen er al tien stuks. Vooral die van de Peugeot 5008 zijn erg in trek. Steeds vaker worden specifieke onderdelen op bestelling gestolen, zegt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). "Waar vraag is, wordt geleverd."

Koplampen van Volvo, navigatiesystemen van Volkswagen en katalysatoren van Toyota: dieven vinden hun weg in het stelen van losse auto-onderdelen. Ook de Tesla-buitenspiegels zijn populair: een maand geleden werden nog drie mannen aangehouden voor het stelen van 87 stuks.

Bepaald merk en type

"Criminelen stelen specifieke onderdelen, omdat daar veel vraag naar is vanuit de markt", zegt Andre Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. "Er wordt ‘op bestelling’ gestolen en gevraagd naar een bepaald merk en type."

Dat beeld wordt bevestigd door Rob Smitkamp van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Niet langer worden spullen uit de auto gestolen, zoals laptops of zonnebrillen, maar specifieke onderdelen. "Criminelen krijgen de specifieke opdracht om het multimediasysteem te stelen van bijvoorbeeld BMW’s."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie mannen aangehouden voor diefstal van 87 Tesla-buitenspiegels

Dat de diefstal van onderdelen in een stijgende lijn zit, bevestigt een woordvoerder van verzekeraar Nationale Nederlanden. Het stelen van onderdelen gaat in golfbewegingen van merk naar merk. "Het ene halfjaar is een Audi A3 populair, een maand later een type BMW. Ook valt op dat dieven eerst de airbag stalen, maar tegenwoordig het hele multimediasysteem."

Volgens Bouwman gebeurt het stelen van deze specifieke onderdelen om twee redenen. De eerste is dat criminelen auto’s willen pimpen. Daarbij komen bijzondere onderdelen goed van pas. "Sturen van het merk Audi zijn populair of luxe navigatiesystemen van Volkswagen. Mensen willen dat hebben." Daarnaast zijn de gestolen onderdelen gewild in de zogeheten schadeherstelbranche. Want een nieuw spatbord of bumper, is duur tegenwoordig. "Hoe kan je dan de kosten drukken? Door het stelen van onderdelen. Zo ontstaat een markt voor criminelen."

Wat doet de politie?

Het uitdrukken van de toename is lastig, omdat in korte tijd bepaalde onderdelen worden gestolen van verschillende automerken. Dat maakt het ook voor de politie een lastig aan te pakken probleem. Vooral het voorkomen ervan is haast onmogelijk. De enige manier is ‘s nachts extra surveilleren. “En als de criminaliteit zich richt op een specifieke wijk, kan een plan worden bedacht”, zegt een woordvoerder van de politie Rotterdam. 

Om meer informatie te krijgen over de diefstallen, bekijkt de politie camerabeelden, roepen ze getuigen op en doet buurtonderzoek. Ook kijken ze of onderdelen ergens opduiken in de wijk en of er een verband is tussen de diefstallen. "Gaat het om individuele incidenten, om één iemand of is er een bende actief?"

Hoe voorkom je het?

Er zijn weinig manieren zijn om deze vorm van autodiefstal te voorkomen. Naast dat het klusje binnen vijf minuten is geklaard, zegt Bouman, weten criminelen ook wat ze doen. "Ze kiezen goedkopere auto’s uit, zonder alarmsysteem. In auto’s tot 50 duizend euro zit dat er vaak niet in. Vervolgens tikken ze een ruitje in, zetten de motorkap open, gebruiken het juiste gereedschap, draaien boutjes van de motorkop los en weg is die."

Voorkomen is lastig, maar niet geheel onmogelijk. Bouman adviseert om een alarmsysteem te monteren in je auto of je auto binnen te parkeren. "Dan weet je wanneer een ruitje wordt ingetikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze ondernemer en oud-politieman spoort gestolen auto's op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore