50 vegaballen per jaar

Van alle Europeanen eten Nederlanders de meeste vleesvervangers

10 mei 2021 17:17
Vleesvervangers in de supermarkt Beeld © ANP

Van alle Europeanen kiezen Nederlanders het vaakst voor een vleesvervanger. Per persoon eten we per jaar zo'n 870 gram en kost dat ons ongeveer 10 euro, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Nielsen in opdracht van non-profitorganisatie ProVeg.

870 gram aan vleesvervangers staat gelijk aan 8 tot 10 vegaburgers of 50 vegaballen. Het maakt Nederland koploper van Europa, toont onderzoek aan onder elf Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk volgt Nederland op de voet. Andere Europese landen doen het een stuk slechter.

Landen Consumptie per persoon Kosten per persoon
Nederland 868 gram 10,05 euro
Verenigd Koninkrijk 855 gram 7,53 euro
België  314 gram 4,30 euro
Duitsland 309 gram 4,19 euro
Oostenrijk 226 gram 3,27 euro
Spanje 164 gram 1,85 euro
Italië  144 gram 1,84 euro
Frankrijk 91 gram 1,19 euro
Roemenië  48 gram 0,26 euro
Denemarken  0.0044 gram 0,00 euro
Polen  Niet bekend  

Noot: in Denemarken worden nauwelijks vleesvervangers gegeten blijkt uit het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vleesconsumptie stijgt voor tweede jaar op rij

'Nederlandse eetcultuur schreeuwt erom'

De populariteit van vleesvervangers in Nederland heeft te maken met de Nederlandse eetcultuur, zegt Pablo Moleman, milieueconoom en medeoprichter van ProVeg. "Die schreeuwt om vleesvervangers. Wij zijn gewend aan maaltijden bestaande uit aardappelen, vlees en groente. Als je vlees eruit haalt, wil je een vervanger. In andere eetculturen speelt vlees een kleinere rol. Daar vervang je vlees eerder door peulvruchten."

Dat Nederland zo goed scoort is niet verrassend, vindt Moleman. "We wisten wel dat Nederland tot de Europese koplopers hoorde als het ging om consumptie en productie van vlees, maar we hebben nooit gekeken waar we uitkwamen in een ranking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wakker Dier: nog nooit zo veel vleesaanbiedingen met Pasen

Het aantal mensen dat zichzelf als een vleeseter ziet, daalt in Nederland. Een derde van alle huishouders gaf begin dit jaar aan minder minder vlees te willen eten. Toch eten we gemiddeld nog zo'n 39 kilogram vlees per persoon per jaar, dat is 700 miljoen kilo in Nederland in totaal.

Vleesvervangers steeds populairder: 'Ik proef geen verschil'

De markt voor vleesvervangers groeit al een tijdje. In januari 2020 maakte we er deze video over. Toen leek alleen nog niet iedereen enthousiast. "Ik vind het een rare smaak hebben. Het is niet aan mij besteed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore