Ruimteschroot

Op hol geslagen Chinese raket stort dit weekend neer

07 mei 2021 05:59 Aangepast: 07 mei 2021 12:28
De Chinese raket werd op 29 april gelanceerd Beeld © ANP

Het was een deel van de raket waar vorige week het nieuwe Chinese ruimtestation mee werd gelanceerd. Maar nu is het een stuk ruimteschroot van 30 meter lang en 21 ton zwaar. De raket cirkelt nog om de aarde, maar wrijving van de atmosfeer maakt neerstorten onvermijdelijk. Dat kan zaterdag al gebeuren.

Begin deze week werd duidelijk dat het Chinese ruimtevaartagentschap de raket niet meer onder controle heeft. En dat is meer dan slordig, zei toen wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack van Quest tegen RTL Nieuws:

"Normaal is het de bedoeling dat je een beetje zorgdraagt voor wat je achterlaat in de ruimte. En dat je dus zorgt dat je zo’n constructie, die uiteindelijk ter aarde zal storten, gewoon netjes bijstuurt zodat het in de zee stort. En dat hebben zij gewoon niet gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese raket 'ongecontroleerd' richting aarde: landingsplaats onbekend

Het is aanleiding voor de Amerikaanse regering om deze week te pleiten voor 'verantwoord gedrag in de ruimte'. De Amerikanen houden de Chinese raket goed in de gaten. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, denkt dat de raket zaterdag neerstort. Maar het kan ook zondag of maandag worden.

Nederland ontsnapt

De grote vraag blijft natuurlijk: waar gaat dat gebeuren? Goed nieuws: in ieder geval niet in Nederland. De raket kan neervallen tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte. Dus zo noordelijk als bijvoorbeeld New York, Madrid of Peking. Of zo zuidelijk als Wellington in Nieuw-Zeeland.

Over die locatie valt nu nog niets te zeggen. Het Pentagon kan dat pas een paar uur voor het daadwerkelijke neerstorten berekenen. Er is zo’n 70 procent kans dat de raket in zee valt, simpelweg omdat de aarde voor het grootste deel uit water bestaat.

Onderdelen van de Chinese raket Onderdelen van de Chinese raket

Toch kan de raket dus ook op land vallen. Maar hij zal niet in zijn geheel op aarde terecht komen, zegt wetenschapsjournalist Ter Braack:

"Zodra het de atmosfeer inkomt ervaart de raket veel luchtwrijving, waardoor hij uit elkaar zal vallen en kleiner zal worden en zal verschroeien. Dus wat er uiteindelijk op aarde komt, zijn allemaal kleinere stukken. Dus dat scheelt al, het is niet zo dat je een gevaarte van 30 meter op je dak krijgt. Maar het zijn wel hele kleine stukjes die heel hard neer kunnen komen en die kunnen heel erg veel schade veroorzaken. "

Soms is het raak

Elk jaar valt er 150 ton ruimteschroot en tot nu toe zijn daarbij geen doden gevallen. Wel gewonden. De eerste keer was in 1969, toen vijf zeelieden op een Japans schip werden geraakt door ruimteschroot.

Het drukvat van de Falcon 9 raket Het drukvat van de Falcon 9 raket

Dat er alleen schade ontstaat of dat mensen met de schrik vrijkomen, gebeurt vaker. Op 25 maart van dit jaar viel een brokstuk van een Falcon 9-raket op het veld van een boer aan de westkust van de Verenigde Staten. Het ging om een drukvat dat behoorlijk intact de aarde had weten te bereiken.

Het stuk ruimteschroot dat dit weekend gaat vallen, is met z’n 21 ton een stuk groter. Ook in dit geval is de kans op doden, gewonden of schade klein. Maar toch: het blijft spannend.

Bekijk ook: SpaceX-raket succesvol geland - eindelijk

Vijfmaal is scheepsrecht: na vier eerdere mislukte pogingen slaagde SpaceX er eindelijk in een raket relatief ongeschonden weer aan de grond te zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore