Ga naar de inhoud
Warm weer op komst

'Lente en vaccinaties gaan een enorme daling van besmettingen geven'

Beeld © ANP

Als het allemaal gaat zoals het nu lijkt, wordt het komend weekend ruim 20 graden. Op wat losse flodders van warme dagen na, dus eindelijk hét startschot van de lente. En die lente gaat ons verlichting geven, niet alleen wat betreft het weer.

Want, zo laat viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden weten naar aanleiding van een bericht in het AD: ''De lente gaat samen met vaccinatie en de bijbehorende immuniteit een enorme daling geven van het aantal coronabesmettingen. Op enige termijn zullen de ziekenhuizen dan ook uit de problemen raken."

Nu twee dagen daling

De daling is al begonnen, al is die nog bescheiden. Gisteren lagen er nog 2600 mensen met corona in het ziekenhuis, terwijl dat er twee dagen eerder nog ruim 2700 waren. Twee dagen daling, na een week van stijgende cijfers dus.

Laat
Lees ook:
Laat de lente maar komen: hooikoorts en uv-licht helpen tegen corona

Het is waarschijnlijk het begin van een permanente daling. Want ook al is de lente dit jaar traag en laat, hij gaat wel zorgen voor een verandering in ons gedrag. "In de winter zijn mensen veel meer binnen, dichter bij elkaar en in niet of nauwelijks geventileerde ruimtes. Optimale omstandigheden voor de overdracht van het virus."

Omstandigheden wel wat anders

Kroes stelt dat er dit jaar veel omstandigheden anders zijn dan vorig jaar. Denk bijvoorbeeld aan de maatregelen en onze angst voor het virus, die in de loop van de tijd wat is afgenomen. Toch zijn er ook veel overeenkomsten, want dat we bij het begin van het warmere weer een afname van besmettingen gaan zien, is voor virologen wel zeker.

Bekijk ook: De lente komt dit jaar tergend traag op gang

01:32
Ook mei is koud begonnen. Maar het wordt beter

Ook oud-hoogleraar Martijn Hoogeveen van de Open Universiteit in Heerlen is daarvan overtuigd. Hoogeveen deed onderzoek naar de seizoenseffecten van corona en ziektes als griep, en concludeerde dat ze zich nagenoeg hetzelfde gedragen.

'Extra push'

Beide ziektes kennen een dip in de besmettingen als het hooikoortsseizoen begint en er meer uv-licht is. Hoogeveen zei er eerder over tegen RTL Nieuws: "Als de lente op gang komt, verwachten we een extra push naar beneden."

Ook Jaap van Dissel van het RIVM sprak tijdens de bijpraatsessie met de Tweede Kamer op 22 april over het seizoenseffect. Hij schatte de invloed van de lente op de besmettingscijfers op 15 procent. Maar het kan ook minder gunstig uitpakken, zei hij er direct bij.

Er is al een daling in coronabesmettingen te zien:

'Keerpunt is bereikt'

Goed nieuws dus, maar we moeten nog wel heel even volhouden. Want, zo zegt viroloog Kroes: "We zien nu dat veel jongeren besmet raken. De sterfte van die mensen is erg laag, maar het levert wel een boel werk op voor de ziekenhuizen."

Als dat cijfer daalt, en écht een beetje daalt, dan kan er zomaar een heel mooie zomer aankomen. Kroes: "Het keerpunt is bereikt, en we gaan op korte termijn echt een enorme daling zien."