Lente op komst

20 graden? Dat zou volgende week maar zo eens kunnen

02 mei 2021 11:04 Aangepast: 02 mei 2021 11:04
Mensen genieten van de zon op Koningsdag. Beeld © ANP

April was flink koud, en ook mei begint niet met de temperaturen die we mogen verwachten van de vijfde maand van het jaar. Maar we hebben goed nieuws: het wordt warmer. Flink warmer zelfs.

We moeten nog wel een paar dagen geduld hebben voordat we kunnen gaan denken aan een korte broek en zomerjas. "De hele week blijft het herfstachtig", zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. 

Gemiddeld nu 16 graden

De komende dagen is het nog koud, met soms zelfs temperaturen overdag van maar een graad of 9. "Terwijl de gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar 16 graden is."

Dat de lente dit jaar erg laat is, heeft voor- en nadelen. Dat zie je in onderstaande video:

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de regen. Want aan het begin van de week kan het zo af en toe best nat zijn. "Op dinsdag is ook kans op heel veel wind. In het binnenland zijn zelfs zware windstoten mogelijk."

'Ongure Bevrijdingsdag'

Het lijkt dinsdag tijdens dodenherdenking in het westen nog wel redelijk droog weer te worden, maar Bevrijdingsdag wordt waarschijnlijk dan weer geen pretje. "Een beetje een ongure dag met buien. Misschien valt er ook wel wat hagel."

Maar dan. Dan nadert het weekend en wordt het beter. We slaan donderdag en vrijdag even over, want ook dat worden koude dagen, zegt Schambergen. In het weekend komt de lente dan echt om de hoek. Het zou landelijk echt zomaar 20 graden of meer kunnen worden.

Zonnetje is erbij

Schambergen houdt nog wel een slag om de arm, zoals een volleerd meteoroloog behoort te doen bij weersverwachtingen die wat verder weg zijn. "Het kan ook nog steeds 15 graden worden, maar het wordt echt warmer dan wat we nu gewend zijn. Zon en wolken zullen elkaar afwisselen, en het wordt ook weer wat droger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laat de lente maar komen: hooikoorts en uv-licht helpen tegen corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore