Zoek op

Het regent lintjes: deze 2828 mensen krijgen een onderscheiding

26 april 2021 13:00 Aangepast: 26 april 2021 13:01
Beeld © ANP/RTL Nieuws

In aanloop naar de verjaardag van koning Willem-Alexander worden er traditiegetrouw weer lintjes uitgedeeld. Dit jaar krijgen 2828 Nederlanders een koninklijke onderscheiding. In 343 gemeenten zijn inwoners in het zonnetje gezet vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Bekijk hier wie er een lintje heeft gekregen in jouw buurt.

Van cabaretier Claudia de Breij tot bridgecoryfee Anton Maas. 2.828 Nederlanders zijn vandaag koninklijk onderscheiden voor hun bijdrage aan de samenleving. Onder hen zijn 998 vrouwen en 1830 mannen.

Nederland is sinds vandaag 18 Ridders in de Orde van de Nederlandse Leeuw rijker. Daarnaast zijn 49 Officieren, 325 Ridders en 2.436 Leden in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

Oudste ooit

De oudste gedecoreerde is Mary Benjamin. De 110-jarige Arubaanse vrijwillige duizendpoot is voor zover na te gaan zelfs de oudste persoon ooit met een koninklijke onderscheiding.

De 35-jarige Marleen Mulders uit Tilburg is dit jaar de jongste persoon die een lintje ontvangt. Mulders is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onder meer vanwege haar inzet voor de Vereniging Ouders en Kinderen met kanker en de Stichting Jongeren en Kanker.

Deze mensen ontvingen een lintje in jouw buurt

Zoek of blader in onderstaande lijst om te zien wie er bij jou in de buurt een lintje heeft gekregen.

Lintjesregen beperkt in het Noorden

Inwoners in het noorden van het land krijgen minder vaak een lintje dan inwoners uit het zuiden. RTL Nieuws bekeek per dorp en gemeente hoeveel lintjes er sinds 2016 zijn vergeven aan inwoners. Vooral in noordelijke gemeenten is het aantal inwoners met een onderscheiding beperkt.

In het Utrechtse Oudewater en het Zuid-Limburgse Gulpen-Wittem 'regende' het net als op een aantal Waddeneilanden het hardste de afgelopen jaren. In Gulpen-Wittem kregen de afgelopen 5 jaar liefst 52 van de ruim 14.000 inwoners een lintje. In de Friese gemeente Weststellingwerf kregen daarentegen slechts 6 van de bijna 26.000 inwoners een onderscheiding. 

Bekijk hieronder hoeveel lintjes er in je eigen gemeente en woonplaats zijn vergeven in de afgelopen 5 jaar.

Lintjes per woonplaats 2016-2021

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore