Overspannen woningmarkt

Zoek op: zoveel moet je overbieden voor een koophuis

22 april 2021 19:34 Aangepast: 22 april 2021 19:48

Een huis van drie ton? Tel er maar 21.000 bij op. Wie het huis van zijn dromen te koop ziet staan, moet steeds meer overbieden. Maar hoeveel je precies boven de vraagprijs moet bieden kan flink verschillen per prijsklasse. In dit artikel laten we die verschillen zien.

Het aantal woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, loopt razendsnel op en dat geldt ook voor de bedragen waarmee wordt overboden.

Onze onderzoeksredactie heeft voor het eerst landelijk in beeld gebracht hoeveel wordt overboden en op welk type woningen. Dat deden we op basis van NVM-data.

Klik de prijsklasse waarnaar je benieuwd bent, om de stijging te bekijken.

Hoeveel moet je overbieden op een woning in jouw buurt?

Op de onderstaande kaart is te zien hoe het fenomeen van overbieden zich heeft verspreid door het hele land. Klik op jouw provincie en prijsklasse om te zien hoe het bij jou in de buurt is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongekende stijging: bekijk hier de huizenprijzen in jouw regio

Verantwoording

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van woningmarktdata die door de NVM/Brainbay is aangeleverd. De onderzoeksredactie heeft deze data vervolgens geanalyseerd.

Er is voor het hele land, maar ook per provincie gekeken, hoeveel er per kwartaal is overboden en hoe zich dit de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Dit is ook gedaan voor verschillende woningtypes zoals een tussenwoning, appartement of hoekwoning. Voor het bedrag dat overgeboden is de mediaan aangehouden. In de data is een ondergrens van 25 transacties aangehouden.

In de cijfers van het eerste kwartaal van 2021 zijn alleen transacties van definitief verkochte woningen meegenomen. De woningen die onder voorbehoud zijn verkocht tellen hier nog niet in mee.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore