De Europese Unie gaat vol voor het Pfizer-vaccin, ontwikkeld door het Duitse BioNTech. Dat blijkt uit de verklaring vanmiddag van Ursula Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Tussen de regels door is te lezen dat de EU geen toekomst ziet voor het geplaagde vaccin van AstraZeneca. En dat geldt eigenlijk ook voor dat van Janssen.
In haar verklaring komt Von der Leyen met goed nieuws. Pfizer-BioNTech gaat tot 1 juli extra vaccins leveren, 50 miljoen doses. Voor Nederland komt dat neer op bijna 2 miljoen prikken. Het totaalaantal vaccins dat Pfizer levert in deze periode komt daarmee op 250 milljoen.

Von der Leyen benadrukt dat Pfizer-BioNTech een betrouwbare partner is. Er wordt geleverd zoals beloofd en doet er zelfs een schepje bovenop als de Europese Unie dat vraagt.
Zonder het bedrijf bij naam te noemen is dat natuurlijk een sneer naar AstraZeneca. Al maanden heeft de Europese Unie ruzie met deze farmaceut, omdat er keer op keer te weinig vaccins geleverd worden.
1,8 miljard doses
De Europese Unie wil ook voor de middellange termijn in zee met Pfizer-BioNTech. Daarom wordt onderhandeld over de levering van liefst 1,8 miljard doses in de periode van 2021 tot 2023.
Want, zegt Von der Leyen: "We moeten ons focussen op technologieën die hun waarde bewezen hebben. mRNA-vaccins hebben zich bewezen."
Pfizer-BioNTech is een vaccin dat is ontwikkeld met de nieuwe, zogeheten mRNA-techniek. AstraZeneca niet, daar wordt een al langer bestaande techniek gebruikt. Ook Janssen is geen mRNA-vaccin, dus ziet het er wat de Europese Unie betreft ook niet rooskleurig uit voor dit in Leiden ontwikkelde vaccin.
Von der Leyen heeft het niet direct over de zeldzame, maar ernstige bijwerking van het AstraZeneca vaccin, trombose. Maar dat zal zeker meewegen.
Nederland prikt niet meer met AstraZeneca als mensen jonger dan 60 zijn en veel andere landen hebben zo’n zelfde soort regel. Denemarken heeft vanmiddag zelfs besloten om helemaal en definitief te stoppen met AstraZeneca.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
De Europese Unie gaat dus vanaf vandaag onderhandelen over 1,8 miljard vaccins voor de komende jaren met het bedrijf dat door Ursula Von der Leyen consequent BioNTech-Pfizer wordt genoemd in plaats van Pfizer-BioNTech, om te benadrukken dat dit vaccin ontwikkeld is in Europa.
Europees vaccin gemaakt in Europa
En Von der Leyen ziet nog een voordeel in het door het Duitse BioNTech ontwikkelde vaccin, dat geproduceerd wordt in samenwerking met de Amerikaanse farmaceut Pfizer: "Made in the European Union." Niet alleen de productie van het vaccin, maar ook de productie van alle essentiële componenten zal plaatsvinden in de Europese Unie.
Ook dat contrasteert met de productie van het AstraZeneca-vaccin. Daar is tenslotte een enorme ruzie over geweest met Groot-Brittannië. De Europese Unie vond dat de Britten de AstraZeneca-vaccins hadden weggekaapt.
Andere contracten met andere bedrijven volgen mogelijk nog, zegt Von der Leyen. Maar de koers die is uitgezet lijkt helder: Europa wil de pandemie vooral te lijf gaan met een Europees vaccin, dat van BioNTech-Pfizer.
