Ongewenste berichten

Intern onderzoek D66 naar grensoverschrijdend gedrag Kamerlid Smeets

14 april 2021 12:26 Aangepast: 14 april 2021 14:14
D66-Kamerlid Sidney Smeets. Beeld © ANP

D66 gaat een intern onderzoek doen naar mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag van D66-Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Dat laat D66-partijvoorzitter Anne-Marie Spierings weten. Aanleiding zijn berichten op Twitter van verschillende jongemannen die zeggen te zijn benaderd door Smeets via direct messages.

Sommigen zeggen minderjarig te zijn geweest tijdens de flirterige en uitnodigende berichtjes.

Indringend gesprek

Op 31 maart kwam er al een bericht binnen over mogelijk ongewenst gedrag van Smeets, schrijft Spierings in een persbericht. "Samen met Sigrid Kaag heb ik op basis van die melding een indringend gesprek gehad met Sidney Smeets. Gisteren zijn ook via sociale media een aantal berichten over Sidney Smeets gedeeld. Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan."

D66 heeft nu besloten om een intern onderzoeksteam aan te wijzen dat alle beschikbare informatie verzamelt 'om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag'.

Reactie Smeets

Smeets is sinds twee weken Kamerlid en stond op plek 18. Daarvoor was hij actief als advocaat. Hij laat weten in een reactie: "Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden."

"Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten", laat Kaag weten in een verklaring.

Smeets neemt de komende dagen rust, laat een woordvoerder van de partij weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

MeToo-onderzoek invloedrijke D66'er: geen sprake van seksuele intimidatie

December

Afgelopen december stelde D66 een extern onderzoek in naar aanleiding van beschuldigingen van seksuele intimidatie binnen de partij. Aanleiding was een anoniem blog waarin een vrouw haar verhaal deed over invloedrijke D66'ers die 'zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij'.

Het onderzoek leverde negen meldingen op.  Een conclusie was dat sommige melders niet op een veilige omgeving konden rekenen, maar er is geen bewijs van seksuele intimidatie en machtsmisbruik door prominente D66'ers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore