Dalende coronacijfers

Britten kunnen wél versoepelen: 'Sneeuw trotseren voor eerste pint'

12 april 2021 12:26 Aangepast: 12 april 2021 13:23
De kou houdt de Britten niet tegen. Beeld © Shutterstock / AFP

Het voelt als een feestdag voor veel Britten. Dankzij een succesvolle vaccinatiecampagne gaat in Engeland vandaag een aantal beloofde versoepelingen in. Een bezoek brengen aan de winkel, kapper, de sportschool en het terras is weer mogelijk, nu de coronacijfers fors afnemen.

"Het is geweldig om Londen weer langzaam tot leven zien komen", zegt horecaeigenaar Charlie Gilkes tegen RTL Nieuws. Gilkes bezit zelf elf zaken in de Engelse hoofdstad. "Het is een belangrijke dag. Ik zag vrijdag al hoe de fusten bier bij de pubs werden binnengereden, en winkels haalden eindelijk de kerstversiering uit de etalages."

Het enige wat vandaag niet meezit is het weer. "Het sneeuwt hier behoorlijk, maar ik ga straks gewoon mijn eerste getapte biertje van het jaar drinken. Met een muts en dikke wollen jas gaan we de sneeuw trotseren."

Ook op andere plekken in de stad stonden vannacht al lange rijen.

Behalve in Engeland worden ook in Wales, Schotland en Noord-Ierland vandaag versoepelingen doorgevoerd. Ieder deel van het Britse koninkrijk gaat zelf over het coronabeleid.

Britten lopen voor op schema

Het Britse vaccinatieprogramma ligt aan de versoepelingen ten grondslag. Binnen Europa zet het Verenigd Koninkrijk al maanden de meeste prikken, inmiddels staat de teller op bijna 40 miljoen. 32 miljoen Britten, meer dan de helft van alle volwassenen, hebben inmiddels een eerste dosis gehad. Bijna 7,5 miljoen van hen zijn volledig gevaccineerd. De Britse regering haalt daarmee haar eigen doelstelling en loopt zelfs enkele dagen voor op de planning.

Vanaf morgen kunnen ook veertigplussers een afspraak gaan maken, zo melden Britse media. Daarmee gaan de Britten zogezegd 'de tweede fase' in, mede dankzij extra leveringen van Moderna en de komst van het Jansen-vaccin. De focus zal vanaf nu meer komen te liggen op het zetten van de tweede prik. Kwetsbare Britten vanaf 16 jaar konden al een vaccin krijgen.

Van 1300 naar 7 doden per dag

Het vaccinatieprogramma heeft ook een duidelijk effect in de ziekenhuizen. Het aantal sterfgevallen neemt per dag verder af. Gisteren werden in totaal zeven doden gemeld, het laagste aantal sinds september vorig jaar. In januari ging het nog om ruim 1300 doden. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt, al zijn dat er nog wel ruim tweehonderd per dag.

Vasthouden aan routekaart

Wat opvalt is dat de Britse regering zich tot nu toe aan de routekaart houdt, die begin dit jaar werd gepresenteerd. "Ik denk dat ze hebben geleerd van eind vorig jaar, toen we na zo'n twee weken plots de zaken opnieuw moesten sluiten", vertelt Gilkes. "Dat is funest voor de horeca, omdat het heel kostbaar is om telkens te openen en te sluiten. Je moet inkopen doen, schoonmaken. Daar hebben ze van geleerd. Ze zijn nu heel voorzichtig."

De volgende belangrijke stap staat al met blokletters in de agenda: 17 mei. Dan kun je in Engeland ook binnen in de horeca terecht. Cruciaal, zegt Gilkes. "Twee derde van de horeca hier heeft geen terrasmogelijkheden, en kan vandaag nog niet open. Pas dan kunnen we echt aan het werk. Maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, met dank aan de vaccins."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore