Gouden Parade

Wat is toch die vloek van de farao, waar Egyptenaren vandaag bang voor zijn?

03 april 2021 13:36 Aangepast: 03 april 2021 13:50
Cairo maakt zich op voor de Gouden Parade van farao's. Beeld © Getty Images

Het belooft een ongekend historisch spektakel in Egypte komende uren. Meer dan twintig mummies van farao's, koningen en koninginnen uit de oude tijd worden in een grote parade naar een nieuw museum gebracht. Met vuurwerk, optredens, allemaal live op de Egyptische televisie. Nu maar hopen dat de oude 'vloek van de farao' niet toeslaat en het feestje verstoort.

Immers, volgens oud bijgeloof houden de overleden farao's er niet van als hun rust wordt verstoord. Hun vloek zou ongeluk brengen. Toen de Britse onderzoeker Howard Carter in 1922 het graf van de beroemde Toetanchamon betrad, vond hij daar de waarschuwing: 'Wie deze heilige grafkamer betreedt, zal door de vleugelen des doods getroffen worden'. Toen Carters opdrachtgever vervolgens onder mysterieuze omstandigheden overleed, en er in korte tijd meer moeilijk verklaarbare incidenten waren, was een legende geboren.

Vloek?

Over naar het nu: Egypte is in korte tijd getroffen door allerlei opmerkelijke incidenten. Het grote containerschip Ever Given dat vastzat in het Suezkanaal, het treinongeluk met twintig doden, en een gebouw dat instortte in Cairo waarbij achttien mensen het leven lieten. Zoveel rampen achter elkaar? Op social media vragen bijgelovige -of grappende- Egyptenaren zich al dagen af; zou het soms de vloek van de farao's zijn?

De Ever Given versperde dagenlang het Suezkanaal. Dat kostte miljarden. De Ever Given versperde dagenlang het Suezkanaal. Dat kostte miljarden.

Vaststaat dat de rust van de farao's in ieder geval verstoord gaat worden. In totaal 22 eeuwenoude mummies -achttien koningen en vier koninginnen- worden sinds lange tijd vervoerd van hun huidige plek, het Egyptisch Museum in hartje Cairo, naar het nieuwe Nationale Museum van de Egyptische Beschaving in Fustat, vijf kilometer verderop. "We kozen voor dat museum omdat we daar, voor het eerst, de mummies op een beschaafde, educatieve manier tentoon kunnen stellen, en niet puur als amusement zoals nu", zegt de Egyptische toparcheoloog Zahi Hawass.

De mummie van farao Ramses II. Overleden rond 1200 voor Christus. Dankzij een speciale behandeling nog altijd te zien. De mummie van farao Ramses II. Overleden rond 1200 voor Christus. Dankzij een speciale behandeling nog altijd te zien.

De mummies dateren in sommige gevallen uit de zestiende eeuw voor Christus. Onder hen de beroemde koning Ramses II, bekend als de 'grootste farao' en koningin Hatshepsut, een vrouwelijke farao wat bijzonder was in die tijd.

Capsule met stikstof

Om ze niet te beschadigen worden de mummies in een speciale capsule met stikstof gelegd. Ze worden vervoerd op karretjes met een speciale vering. Bovendien is de weg opnieuw geëgaliseerd. Elke mummie wordt begeleid door motorcolonnes en door paarden getrokken strijdwagens.

De nieuwe rustplaats voor de mummies. De nieuwe rustplaats voor de mummies.

Volgens Egypte is de verhuizing nodig om de oude vorsten een betere plek te geven. Maar het is ook bedoeld om de rijke collectie aan archeologische schatten van het land weer eens goed op de kaart te zetten. Want door corona, en eerder politieke onrust, is het toerisme volledig ingezakt.

'Mummies krijgen wat ze verdienen'

En mochten de oude farao's hun nieuwe verblijf vervloeken, het is in ieder geval goedbedoeld. "Door het zo te doen, met veel pracht en praal, krijgen de mummies wat ze verdienen, '' zegt Egyptoloog Salima Ikram. "Dit zijn de koningen van Egypte, dit zijn de farao's. En het is dus een manier om respect te tonen."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore