Zoek op

De jongste, de oudste, de nieuwkomers: dit is onze nieuwe Tweede Kamer

31 maart 2021 14:53 Aangepast: 31 maart 2021 17:24
De nieuwe Tweede Kamer. Beeld © RTL Nieuws/Tweede Kamer

Meer partijen, iets meer vrouwen, veel nieuwelingen en maar weinig mensen die buiten de grote steden wonen. De nieuwe Tweede Kamer is vandaag geïnstalleerd. Bekijk hier wie plaatsnemen op de 150 zetels.

Toen Habtamu de Hoop in 1998 werd geboren, waren Harm Beertema en Raymond de Roon (beide geboren in 1952) al hard op weg om Abraham te zien. Vanaf vandaag hebben ze allen dezelfde functie: Kamerlid. De Hoop namens de PvdA, Beertema en De Roon namens de PVV.

Met z'n 22 jaar is De Hoop het jongste Kamerlid dat vandaag geïnstalleerd is. Ook Kauthar Bouchallikht (GroenLinks, 1994), Daan de Kort (VVD, 1992) en Frederik Jansen (FvD, 1992) komen als relatieve jonkies de Kamer in.

Desondanks verandert er niets aan de gemiddelde leeftijd van de 150 volksvertegenwoordigers in de Kamer. Die was na vorige verkiezingen 44 en is dat ook nu.

Dit zijn de 150 verkozen Kamerleden

Is de tabel niet volledig te zien op je scherm? Klik dan hier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel stemmen kreeg de kandidaat van jouw keuze? Zoek het hier op

Iets meer vrouwen

In de Kamer zitten nu 59 vrouwen, dat zijn er 5 meer dan na de vorige verkiezingen in 2017. Aan het aantal stemmen op vrouwen was duidelijk te zien dat de voorkeur van veel stemmers, al dan niet gemotiveerd door het initiatief 'stem op een vrouw', hoog was. Veel vrouwen die op het oog op onverkiesbare plaatsen stonden, kregen veel stemmen.

Slechts drie van hen kregen voldoende stemmen om ook daadwerkelijk op basis van voorkeursstemmen een zetel te bemachtigen. Het gaat om Marieke Koekkoek (Volt), Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld (beide GroenLinks). 

Vijf partijen hebben meer vrouwen dan mannen in de Tweede Kamer. Daartegenover staat dat bij DENK en de SGP geen enkele vrouw op een zetel terechtkomt. Bij Forum voor Democratie is 1 van de 8 zetels voor een vrouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lisa (D66) eerste transgender persoon in Kamer: 'Belangrijk en historisch'

Het gemiddelde Kamerlid

Een experiment: hoe ziet het gemiddelde Kamerlid eruit? Om daarachter te komen, hebben we een samengestelde foto gemaakt van alle Kamerleden, in zowel de huidige als de vorige Tweede Kamer.

In onderstaande afbeelding zijn de portretfoto's van alle Kamerleden op elkaar gelegd, om zo één fictieve portretfoto van 'het gemiddelde Kamerlid' te maken. Welke verschillen zijn er te zien tussen het gemiddelde Kamerlid nu en in 2017?

Misschien ziet het portret er iets vrouwelijker uit, of iets minder wit. Of zie je eigenlijk weinig verschil, en lijkt het gemiddelde Kamerlid in vier jaar tijd toch niet zoveel te zijn veranderd? Oordeel zelf:

Korte duur

Deze samenstelling van de Tweede Kamer is overigens waarschijnlijk van korte duur. Zodra er een kabinet is gevormd zullen diverse Kamerleden daarin plaatsnemen, waardoor hun plekken in de Kamer weer door anderen worden ingenomen en dan zal dus ook de samenstelling veranderen.

Meer migratieachtergrond, minder buiten Randstad

Het aantal Kamerleden met een migratieachtergrond neemt toe. Volgens het Parlementair Documentatie Centrum zijn 24 leden van de nieuwe Tweede Kamer of minimaal 1 van hun ouders geboren in het buitenland.

Op het gebied van regionale diversiteit levert de Kamer wel in. Minder dan een derde van de Kamerleden woont buiten de drie randstedelijke provincies. 66 verkozen volksvertegenwoordigers (44 procent) wonen in de 4 grote steden, terwijl maar 13,5 procent van de Nederlanders daar woont. Zeeland en Drenthe komen er het meest bekaaid vanaf met elk 1 Kamerlid.

Hier wonen de nieuwe Kamerleden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stad en platteland stemmen steeds verschillender: 'Risico op onbestuurbaar land'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore