Ga naar de inhoud
Niet de echte Bilal

Identiteitsfraude op Facebook: geverifieerde neppagina van Bilal Wahib opgedoken

Bilal Wahib Beeld © ANP

Bilal Wahib is het slachtoffer geworden van identiteitsfraude op Facebook. RTL Nieuws ontdekte een Facebookpagina van de artiest, die niet door hem zelf blijkt te zijn aangemaakt. Opvallend hieraan was dat dit ging om een geverifieerde pagina, waarvoor je volgens de richtlijnen van Facebook een identiteitsbewijs moet overhandigen.

We kwamen de Facebookpagina op het spoor nadat we berichten ontvingen dat er een nieuwe pagina van Bilal Wahib online stond.

Geweerd van Facebook en Instagram

Opvallend, omdat Facebook vorige week bekend maakte dat Bilal Wahib en Oussamma Ahammoud niet langer welkom waren op het platform. 

Familie
Lees ook:
Familie 12-jarige slachtoffer Bilal vraagt via advocaat om rust

Nog opvallender was dat het op het oog om de échte Bilal leek te gaan. De pagina was namelijk voorzien van een blauwe verificatiebadge, waarbij Facebook zelf meldde: "Facebook heeft bevestigd dat dit het authentieke profiel is van deze bekende persoon." Het account had gisteravond 674 volgers. 

Niet de echte Bilal Wahib

Na vragen van RTL Nieuws, is het account offline gehaald. Een woordvoerder van Facebook laat weten: "We hebben dit account verwijderd vanwege het overtreden van onze regels ten aanzien van het maken van nepprofielen." Het account is dus niet aangemaakt door Bilal Wahib zelf. Verder kan Facebook geen informatie geven wegens de privacy. 

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het account bestaat sinds 2016 en destijds ook zou zijn geverifieerd, maar veranderde een paar dagen geleden van naam om Bilal Wahib te imiteren. 

Cache

Voor publicatie van dit verhaal hebben we contact gezocht met de Nienke Hoogervorst, de advocaat van Bilal Wahib. Die gaf aan geen commentaar te hebben. 

Een gecachte versie van de pagina stond vanochtend nog online, maar is inmiddels ook weggehaald. Deze versie konden we nog wel opslaan, die zag er zo uit: