Corona-update, stel je vraag

Kun je door een ongunstige verjaardag buiten de boot vallen voor een vaccinatie?

29 maart 2021 17:36 Aangepast: 29 maart 2021 21:35

"Ik ben nu 69, maar word over een paar weken 70. Dan val ik dus in een andere leeftijdsgroep voor de coronavaccinatie. Val ik daardoor buiten de boot?" Vragen met deze strekking stelden verschillende lezers ons. Voor de 219de corona-update legden wij hem daarom voor aan het RIVM.

Ook op Twitter zijn verschillende mensen die zich zorgen maken dat ze door een 'ongunstige' verjaardag geen oproep krijgen voor een vaccinatie. Toen wetenschapsjournalist en sterrenkundige Govert Schilling hier zijn zorgen over uitte, kreeg hij van meerdere mensen bijval:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je nog even wachten als je oproep krijgt, of gaat prik dan naar een ander?

Maar die zorgen zijn niet nodig, verzekert het RIVM ons. Je wordt niet uitgenodigd op basis van je leeftijd, maar op basis van je geboortejaar. "Je valt echt niet buiten de boot."

Aan de beurt 

Mensen die uiterlijk in 1950 zijn geboren, hebben al een of twee prikken gehad of zijn nu aan de beurt. De volgende groep, de '70- tot 74-jarigen', zijn mensen die tussen 1 januari 1947 en 31 december 1951 zijn geboren. Daarna volgt de groep '65- tot 69-jarigen', mensen met een geboortedatum tussen 1 januari 1952 en 31 december 1956.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Bekijk ook: Iedere volwassene vóór de zomer gevaccineerd, kan dat?

Minister Hugo de Jonge stelt dat iedere volwassene in ons land voor half juli een eerste prik kan krijgen. Is dat haalbaar? In deze video zoeken we het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore