Zoek op

Flinke stijging coronabesmettingen, behalve in 103 gemeenten

23 maart 2021 16:30 Aangepast: 23 maart 2021 16:38
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Het aantal positieve coronatests in Nederland is de afgelopen week opnieuw gestegen. In 248 van de 352 Nederlandse gemeenten werden deze week meer coronagevallen gemeld dan een week eerder. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

De landelijke stijging is niet in alle gemeenten terug te zien. In 103 gemeenten ging het de afgelopen week wel de goede kant op. Hier is het aantal nieuw gemelde positieve coronatesten lager dan een week geleden.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve tests verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

Het aantal positieve tests per gemeente tussen 17 en 23 maart

Meer risiconiveau 'zeer ernstig'

Op basis van het aantal gemelde positieve coronatesten vallen deze week meer gemeenten binnen het risico risiconiveau 'zeer ernstig' (184). In deze gemeenten zijn meer dan 250 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners gemeld. Vorige week ging het nog om 125 gemeenten die binnen dit risiconiveau vielen.

Met omgerekend 796 positieve coronatests per 100.000 inwoners zijn in verhouding de meeste coronagevallen gemeld in de gemeente Edam-Volendam. Hierna volgen de gemeenten Reimerswaal (708) en Zwartewaterland (701).

In bijna alle Nederlandse gemeenten is deze week minimaal één nieuwe positieve test gemeld. Alleen de Waddeneilanden Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog bleven deze week coronavrij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flinke toename coronabesmettingen, vooral onder jongeren

Stijging in bijna alle veiligheidsregio's

De landelijke stijging is ook terug te zien in bijna alle veiligheidsregio's. Alleen in de regio's Noord-Holland-Noord en IJsselland daalde het aantal besmettingen licht. In de regio Zuid-Holland-Zuid zijn deze week in verhouding de meeste nieuwe coronagevallen gemeld. Hier werden 406 nieuwe positieve coronatesten per 100.000 inwoners gemeld.

Geen enkele veiligheidsregio komt in de buurt van het gewenste risiconiveau 'waakzaam'. Dit risiconiveau geldt pas bij minder dan 35 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week. De minste coronagevallen werden de afgelopen week gemeld in regio Twente. Hier werden de afgelopen week 164 nieuwe positieve coronatests per 100.000 inwoners gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore